
Tyto malé jablečné sušenky jsou jako stvořené pro podzimní a zimní dny – spojení máslového těsta a voňavé jablečné náplně se skořicí a vanilkou vytvoří dokonalou kombinaci chutí. Skvěle se hodí ke kávě, čaji i jako domácí dárek pro vaše blízké.
💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.
Jablečné sušenky se skořicí – křehké, voňavé a návykové
Co budeme potřebovat:
Na jablečnou náplň:
- 2 jablka (připravíte si z nich také například jablíčka v oblacích)
- 35 g másla
- 70 g cukru (nebo podle chuti – já jsem použila krupicový)
- 2 lžičky skořice (nebo ho nahraďte skořicovým cukrem)
- ½ lžičky mleté vanilky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (nebo bramborového)
- 5 lžic vody

Na těsto:
- 250 g hladké mouky (vyzkoušejte i recept na sypaný jablečný koláč)
- 1 lžičku prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 80 g másla
- 75 g cukru (krupicový nebo třtinový)
- 1 vejce
Na obalení:
- skořicový cukr (nebo použijte směs cukru a mleté skořice)

Jak budeme postupovat:
1. Jablečná náplň:
Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

Dejte je na pánev s máslem, cukrem, skořicí a vanilkou.

Restujte na mírném ohni, dokud jablka nezměknou a nezačnou vonět.

Rozmíchejte škrob ve vodě a vmíchejte ho k jablkům. Vařte ještě krátce, dokud směs nezhoustne. Poté ji nechte zcela vychladnout.

2. Těsto:
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr a vanilku. Přidejte změklé máslo a vejce.

Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Uložte ho na pár minut v sáčku do lednice.

3. Tvarování sušenek:
Z těsta tvarujte kuličky (já jsem je dělala 25 g).

Každou obalte ve skořicovém cukru a položte na plech vyložený pečicím papírem.

Palcem nebo koncem vařečky do středu každé kuličky udělejte důlek a naplňte ho lžičkou jablečné směsi.

4. Pečení:
Pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 15–20 minut, dokud okraje nezezlátnou.

5. Podávání:
Podávejte vychladlé, posypané moučkovým cukrem nebo jen tak, jak jsou. Skvěle chutnají i druhý den – jsou ještě křehčí a chuť jablek se rozvine.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Citron: Do náplně přidejte trochu citronové šťávy nebo kůry – zvýrazní chuť jablek.
- Oříšky: Do jablek vmíchejte hrst nasekaných vlašských nebo lískových ořechů.
- Kokosová varianta: Část mouky (cca 30 g) nahraďte strouhaným kokosem – sušenky získají jemně exotickou chuť.
- Vychladlá náplň: Nechte ji úplně vychladnout – pokud byste ji přidali ještě teplou, těsto by se mohlo rozmočit a ztratit tvar. Klidně ji nechte vychladnout i 20–30 minut při pokojové teplotě.
- Hnětení těsta: Těsto nehněťte příliš dlouho. Jakmile se suroviny spojí, přestaňte ho zpracovávat. Přílišné hnětení by uvolnilo lepek z mouky a sušenky by ztratily křehkost.
VIDEO NÁVOD:
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli, určitě si také pochutnají! A pokud patříte mezi milovníky jablečných receptů stejně jako my, inspirujte se i dalšími - 10+ receptů na jablečný koláč.
🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Domácí mléčné sušenky – jednoduchý a rychlý recept, který se hodí ke kávě i ke snídani
- Luxusní sušenky s jablky a ořechy: Křupavé na povrchu, vláčné uvnitř a dokonale voňavé
- Retro esíčka – skořicové a kakaové sušenky jako od babičky
- Chutné sušenky plněné jablkami
- Domácí sušenky s kousky jablek: křupavé okraje, měkký střed a vůně skořice
Přečtěte si také:
- Tento krémový koláč dobývá internet: listové těsto, pudink a minimum práce
- Česnekové slupky nepatří do koše: mají skvělé využití v každé domácnosti
- Vyzkoušejte tyto ZDRAVÉ čokoládové crinkles sušenky – Snadná příprava!
- Překrásné adventní dekorace, z kterých si každý vybere – Modrá, šedá či červená!
- Rychlé, snadné a chutné – Připravte si toto skvělé občerstvení z listového těsta!












































