
Tyto voňavé máslové esíčka patří mezi klasické domácí sušenky, které provoní celý byt skořicí a nostalgií. Jemné, křehké a lehce křupavé na okraji – ideální ke kávě, čaji nebo jen tak na mlsání. Můžete je připravit ve dvou variantách – skořicové a kakaové – a získáte tak krásně barevnou a chuťově rozmanitou kombinaci.
💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.
Retro esíčka – skořicové a kakaové sušenky
Co budeme potřebovat:
- 70 g moučkového cukru (můžete ho použít také k přípravě dětských piškotů)
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 lžičku mleté skořice (pokud chcete kakaovou variantu, nahraďte ji kakaem – já jsem dělala oboje)
- 1 lžičku vanilkového cukru (nebo vanilinového)
- 200 g hladké mouky
- 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva (ze zbytku balení si zkuste upéct například i Macecha řezy)

Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
V míse vyšlehejte rozpuštěné máslo s moučkovým cukrem do hladké hmoty.

Přidejte vejce, vanilkový cukr a znovu krátce prošlehejte.

V jiné misce smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem a poté ji po částech zapracujte do máslové směsi.

Vypracujte měkké, nelepivé těsto.

Těsto rozdělte na dvě poloviny, do jedné vmíchejte kakao a do druhé mletou skořici.

2. Tvarování a pečení:
Plech vyložte pečicím papírem. Těsto přendejte do cukrářského sáčku a na plech vytvářejte sušenky ve tvaru písmene S (esíčka). Velikost si zvolte sami.

Pečte asi 10–15 minut na 180 °C, dokud nezezlátnou.

3. Podávání:
Nechte esíčka vychladnout na plechu a pak je přendejte do dózy. Já jsem je i pocukrovala. Skvěle chutnají druhý den, když se všechny chutě propojí. Jsou ideální ke kávě, čaji nebo jako domácí dárková drobnost.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Kombinace těsta: Pokud děláte skořicové i kakaové, můžete je v cukrářském sáčku lehce promíchat – při vytlačování vzniknou krásně mramorované esíčka.
- Ořechy: Do těsta vmíchejte pár lžic mletých vlašských nebo lískových ořechů – dodají sušenkám plnější chuť i jemnější strukturu.
- Zdobení po upečení: Po vychladnutí můžete esíčka lehce pokapat rozpuštěnou čokoládou, poprášit kakaem nebo skořicovým cukrem.
- Křehčí textura: Pokud chcete, aby byly sušenky ještě jemnější, přidejte do mouky 1–2 lžíce bramborového škrobu.
VIDEO NÁVOD:
🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Křehké „ledovky“ s citronovou polevou: sušenky, které se rozplývají na jazyku
- Domácí sušenky s kousky jablek: křupavé okraje, měkký střed a vůně skořice
- Fantastické čokoládové cookies sušenky s ořechy – Snadná a rychlá příprava!
Přečtěte si také:
- Česnekové slupky nepatří do koše: mají skvělé využití v každé domácnosti
- Vyzkoušejte tyto ZDRAVÉ čokoládové crinkles sušenky – Snadná příprava!
- Překrásné adventní dekorace, z kterých si každý vybere – Modrá, šedá či červená!
- Rychlé, snadné a chutné – Připravte si toto skvělé občerstvení z listového těsta!
- Rakvičkové vánoční cukroví: jemná delikatesa, která se rozplyne na jazyku












































