Domů Recepty

Hovězí roštěná na zeleném pepři s houskovým knedlíkem – klasika od čtenářky, která nikdy nezklame

Hovězí roštěná na zeleném pepři s houskovým knedlíkem – klasika, která nikdy nezklame
Zdroj: Jarka Šipošová Patylová

Tento poctivý český oběd kombinuje šťavnaté hovězí maso v jemné smetanové omáčce s voňavým zeleným pepřem a nadýchaným houskovým knedlíkem. Recept, který spojuje tradiční chuť domova s dokonale vyváženou krémovou omáčkou, vás přenese zpět do dětství – přesně tam, kde po bytě vonělo maso, máslo a pepř.

⏱️ Časová náročnost

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 1 hodina 30 minut
  • Celkem: přibližně 2 hodiny
  • Porce: 4
💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Hovězí roštěná na zeleném pepři s houskovým knedlíkem

Ingredience

Na houskové knedlíky:

  • 500 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • ½ kostky čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného
  • 1 vejce
  • 1 nakrájená houska – vyzkoušejte také hrnkové domácí housky

Na hovězí roštěnou s pepřovou omáčkou:

  • 4 plátky hovězí roštěné – vyzkoušejte také hovězí roštěnou na cibuli s hořčicí a kmínem
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • hladká mouka na obalení
  • olej na opékání
  • 1 cibule
  • 1 mrkev a 1 petržel
  • zelený pepř v nálevu
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření a jalovce
  • vývar podle potřeby
  • 200 ml rostlinné smetany (30 %)
  • citronová šťáva, mletý pepř, sůl

Postup

1. Houskové knedlíky:

V míse smíchejte mouku, sůl a vzešlý kvásek z droždí, cukru a teplého mléka. Přidejte vejce a podle potřeby dolijte vlažnou vodu, aby bylo těsto vláčné. Nakonec zapracujte nakrájenou housku a nechte kynout asi 45 minut. Tvořte válečky a vařte je buď v páře 15 minut, nebo ve vodě po 10 minutách z každé strany. Hotové knedlíky propíchejte špejlí a potřete rozpuštěným máslem.

2. Maso a omáčka:

Maso lehce naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Posypte moukou a zprudka opečte ze všech stran na oleji. Maso odložte bokem a na výpeku orestujte cibuli, mrkev, petržel a zelený pepř. Přidejte bobkový list, nové koření, jalovec a vývar. Vraťte maso do pánve a duste přikryté přibližně 1 hodinu, dokud nezměkne.

💡Vyzkoušejte také: Recept na roštěnou na žampionech s hranolky

Omáčku poté zjemněte smetanou, zahustěte trochou mouky, dochuťte citronovou šťávou a pepřem. Nechte ještě asi 15 minut probublat, aby se chutě propojily.

3. Servírování:

Na talíř položte plátek masa, přelijte ho voňavou omáčkou a doplňte plátky houskového knedlíku. Pro efektní vzhled ozdobte několika zrníčky zeleného pepře. Servírujte s kyselou okurkou nebo brusinkami.

Přejeme dobrou chuť!

💡 Tipy a vylepšení

  • Chuť do hloubky: Přidejte k zelenině trochu slaniny – omáčka získá bohatší chuť.
  • Smetana: Můžete použít i zakysanou smetanu pro lehce pikantní tón.
  • Knedlíky: Pro nadýchanější strukturu použijte hrubou mouku, jak radí autorka – jsou pak krásně měkké.
  • Servírování: Skvěle chutná s okurkovým salátkem nebo červenou řepou.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!

 

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: