
Tento poctivý český oběd kombinuje šťavnaté hovězí maso v jemné smetanové omáčce s voňavým zeleným pepřem a nadýchaným houskovým knedlíkem. Recept, který spojuje tradiční chuť domova s dokonale vyváženou krémovou omáčkou, vás přenese zpět do dětství – přesně tam, kde po bytě vonělo maso, máslo a pepř.
⏱️ Časová náročnost
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 1 hodina 30 minut
- Celkem: přibližně 2 hodiny
- Porce: 4
💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.
Hovězí roštěná na zeleném pepři s houskovým knedlíkem
Ingredience
Na houskové knedlíky:
- 500 g hrubé mouky
- špetka soli
- 200 ml vlažného mléka
- 1 lžička cukru
- ½ kostky čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného
- 1 vejce
- 1 nakrájená houska – vyzkoušejte také hrnkové domácí housky
Na hovězí roštěnou s pepřovou omáčkou:
- 4 plátky hovězí roštěné – vyzkoušejte také hovězí roštěnou na cibuli s hořčicí a kmínem
- 1 lžíce francouzské hořčice
- hladká mouka na obalení
- olej na opékání
- 1 cibule
- 1 mrkev a 1 petržel
- zelený pepř v nálevu
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření a jalovce
- vývar podle potřeby
- 200 ml rostlinné smetany (30 %)
- citronová šťáva, mletý pepř, sůl
Postup
1. Houskové knedlíky:
V míse smíchejte mouku, sůl a vzešlý kvásek z droždí, cukru a teplého mléka. Přidejte vejce a podle potřeby dolijte vlažnou vodu, aby bylo těsto vláčné. Nakonec zapracujte nakrájenou housku a nechte kynout asi 45 minut. Tvořte válečky a vařte je buď v páře 15 minut, nebo ve vodě po 10 minutách z každé strany. Hotové knedlíky propíchejte špejlí a potřete rozpuštěným máslem.
2. Maso a omáčka:
Maso lehce naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Posypte moukou a zprudka opečte ze všech stran na oleji. Maso odložte bokem a na výpeku orestujte cibuli, mrkev, petržel a zelený pepř. Přidejte bobkový list, nové koření, jalovec a vývar. Vraťte maso do pánve a duste přikryté přibližně 1 hodinu, dokud nezměkne.
💡Vyzkoušejte také: Recept na roštěnou na žampionech s hranolky
Omáčku poté zjemněte smetanou, zahustěte trochou mouky, dochuťte citronovou šťávou a pepřem. Nechte ještě asi 15 minut probublat, aby se chutě propojily.
3. Servírování:
Na talíř položte plátek masa, přelijte ho voňavou omáčkou a doplňte plátky houskového knedlíku. Pro efektní vzhled ozdobte několika zrníčky zeleného pepře. Servírujte s kyselou okurkou nebo brusinkami.
Přejeme dobrou chuť!
💡 Tipy a vylepšení
- Chuť do hloubky: Přidejte k zelenině trochu slaniny – omáčka získá bohatší chuť.
- Smetana: Můžete použít i zakysanou smetanu pro lehce pikantní tón.
- Knedlíky: Pro nadýchanější strukturu použijte hrubou mouku, jak radí autorka – jsou pak krásně měkké.
- Servírování: Skvěle chutná s okurkovým salátkem nebo červenou řepou.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!
🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Hovězí maso na černém pivě se zeleninou a bylinkami
- Hovězí roštěnka na víně s houbami
- Tradiční hovězí guláš po maďarsku s bramborovou kaší












































