
Macecha řezy jsou efektní moučník, který spojuje nadýchané těsto, vanilkový pudink a jemný šlehačkový krém. Díky mramorování těsta a pudinku působí na řezu opravdu dekorativně, a přitom je jejich příprava poměrně jednoduchá.
Skvěle se hodí na rodinné oslavy, návštěvy i jen tak ke kávě či čaji. Pojďme na recept!
Macecha řezy
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce (kupte si je více a vyzkoušejte také recept na cuketovou bábovku)
- 120 g moučkového cukru (nebo krystalového, třtinového)
- 50 ml oleje (já jsem použila slunečnicový, lze ho nahradit i rozpuštěným máslem)
- 50 ml horké vody
- 125 g polohrubé mouky (můžete ji také kombinovat s hladkou moukou)
- 1 lžíci kakaa
- ½ balíčku prášku do pečiva (zbytek balení použijte na přípravu meruňkového koláče z kompotu)

Pudink:
- 400 ml mléka (nejlépe plnotučné)
- 1 balíček vanilkového pudinku (lze použít jakoukoli jinou příchuť)
- 3 lžíce cukru (v mém případě to byl třtinový cukr)

Šlehačkový krém:
- 180 ml smetany ke šlehání (použijete ji i v receptu na plněné vafle s mascarpone a borůvkami)
- 200 ml zakysané smetany (nebo ji nahraďte bílým/ochuceným jogurtem)
- 1 balíček vanilinového cukru
- strouhanou čokoládu (nebo Granko, zapomněla jsem odfotit)

Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny.

Pak zašlehejte olej a horkou vodu.

Poté přimíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně zapracujte sníh z bílků.

Polovinu těsta rozetřete na plech (cca 22×29 cm) vyložený papírem na pečení nebo potřený máslem a vysypaný hrubou moukou.

Druhou polovinu obarvěte kakaem a naneste na světlou vrstvu.

2. Vanilkový pudink:
Uvařte hustý vanilkový pudink z mléka, pudinkového prášku a cukru.

Ještě horký nalijte lžíci nebo naběračkou na připravené těsto.

3. Mramorování a pečení:
Vidličkou nebo párátkem promíchejte světlé těsto, kakaové těsto i pudink, aby vznikl mramorovaný vzor. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut. Upečený korpus nechte zcela vychladnout.

4. Šlehačková vrstva:
Smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu a vanilinový cukr dejte do mísy a vyšlehejte dotuha.

Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý koláč.

Na závěr posypte strouhanou čokoládou nebo Grankem.

5. Podávání:
Hotové Macecha řezy je nejlepší před servírováním nechat alespoň 1–2 hodiny v lednici, aby krém dobře ztuhl a chutě se krásně propojily. Díky tomu se řezy budou lépe krájet, držet tvar a na talíři působí ještě lahodněji.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Oříšková vrstva: Do těsta můžete přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí. Dodají jemné křupnutí a koláč bude voňavější.
- Krém s tvarohem nebo mascarpone: Zakysanou smetanu můžete nahradit jemným tvarohem nebo mascarpone – krém bude hutnější a více krémový. Pro svěžest lze přidat trochu citrónové kůry.
- Obměna pudinku: Místo klasického vanilkového pudinku můžete použít čokoládový, karamelový nebo pistáciový – řezy budou chutnat pokaždé trochu jinak a působit atraktivněji.
- Přidání ovoce: Přímo na pudinkovou vrstvu můžete vložit kousky čerstvého ovoce. Skvěle se hodí banán, který dodá jemnou sladkost, nebo jahody, maliny či borůvky, které přinesou svěží a lehce kyselkavý kontrast.
- Krém s nutellou: Do šlehačkového krému můžete vmíchat lžíci nutelly. Dodá to řezu novou chuťovou dimenzi.
VIDEO NÁVOD:
Další tipy na využití pudinku naleznete zde - Recepty s pudinkem.
Přečtěte si také:
- Šťavnatá vepřová kýta na houbách s těstovinami: jednoduché jídlo, které si zamilujete
- 30+ nádherných nápadů na zimní výzdobu oken a parapetů: snadno a stylově
- Inspirace a nápady, jak proměnit obyčejnou lucernu na krásnou vánoční dekoraci!
- Pikantní kuřecí játra v křupavém těstíčku s bramborem: jednoduché jídlo plné chuti
- Jak vyčistit mikrovlnku bez námahy? Stačí dvě běžné suroviny a chvilka času














































