Domů Recepty

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Macecha řezy jsou efektní moučník, který spojuje nadýchané těsto, vanilkový pudink a jemný šlehačkový krém. Díky mramorování těsta a pudinku působí na řezu opravdu dekorativně, a přitom je jejich příprava poměrně jednoduchá.

Skvěle se hodí na rodinné oslavy, návštěvy i jen tak ke kávě či čaji. Pojďme na recept!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Macecha řezy

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 3 vejce (kupte si je více a vyzkoušejte také recept na cuketovou bábovku)
  • 120 g moučkového cukru (nebo krystalového, třtinového)
  • 50 ml oleje (já jsem použila slunečnicový, lze ho nahradit i rozpuštěným máslem)
  • 50 ml horké vody
  • 125 g polohrubé mouky (můžete ji také kombinovat s hladkou moukou)
  • 1 lžíci kakaa
  • ½ balíčku prášku do pečiva (zbytek balení použijte na přípravu meruňkového koláče z kompotu)
Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pudink:

  • 400 ml mléka (nejlépe plnotučné)
  • 1 balíček vanilkového pudinku (lze použít jakoukoli jinou příchuť)
  • 3 lžíce cukru (v mém případě to byl třtinový cukr)
Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Šlehačkový krém:

  • 180 ml smetany ke šlehání (použijete ji i v receptu na plněné vafle s mascarpone a borůvkami)
  • 200 ml zakysané smetany (nebo ji nahraďte bílým/ochuceným jogurtem)
  • 1 balíček vanilinového cukru 
  • strouhanou čokoládu (nebo Granko, zapomněla jsem odfotit)
Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pak zašlehejte olej a horkou vodu.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté přimíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně zapracujte sníh z bílků.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Polovinu těsta rozetřete na plech (cca 22×29 cm) vyložený papírem na pečení nebo potřený máslem a vysypaný hrubou moukou.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Druhou polovinu obarvěte kakaem a naneste na světlou vrstvu.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Vanilkový pudink:

Uvařte hustý vanilkový pudink z mléka, pudinkového prášku a cukru.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Ještě horký nalijte lžíci nebo naběračkou na připravené těsto.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Mramorování a pečení:

Vidličkou nebo párátkem promíchejte světlé těsto, kakaové těsto i pudink, aby vznikl mramorovaný vzor. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut. Upečený korpus nechte zcela vychladnout.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Šlehačková vrstva:

Smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu a vanilinový cukr dejte do mísy a vyšlehejte dotuha.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý koláč.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na závěr posypte strouhanou čokoládou nebo Grankem.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Podávání:

Hotové Macecha řezy je nejlepší před servírováním nechat alespoň 1–2 hodiny v lednici, aby krém dobře ztuhl a chutě se krásně propojily. Díky tomu se řezy budou lépe krájet, držet tvar a na talíři působí ještě lahodněji.

Macecha řezy – mramorové pokušení pro každou příležitost
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Oříšková vrstva: Do těsta můžete přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí. Dodají jemné křupnutí a koláč bude voňavější.
  • Krém s tvarohem nebo mascarpone: Zakysanou smetanu můžete nahradit jemným tvarohem nebo mascarpone – krém bude hutnější a více krémový. Pro svěžest lze přidat trochu citrónové kůry.
  • Obměna pudinku: Místo klasického vanilkového pudinku můžete použít čokoládový, karamelový nebo pistáciový – řezy budou chutnat pokaždé trochu jinak a působit atraktivněji.
  • Přidání ovoce: Přímo na pudinkovou vrstvu můžete vložit kousky čerstvého ovoce. Skvěle se hodí banán, který dodá jemnou sladkost, nebo jahody, maliny či borůvky, které přinesou svěží a lehce kyselkavý kontrast.
  • Krém s nutellou: Do šlehačkového krému můžete vmíchat lžíci nutelly. Dodá to řezu novou chuťovou dimenzi.

VIDEO NÁVOD:

Další tipy na využití pudinku naleznete zde - Recepty s pudinkem.