
Tahle troubo-omeleta je skvělou variantou rychlé a lehké večeře. Těsto připomíná palačinkovou směs, ale díky zelenině a sýru se po upečení promění v nadýchanou, šťavnatou omeletu. Je jednoduchá na přípravu, zasytí a chutná výborně i studená.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!
Slaná palačinka se zeleninou, slaninou a sýrem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 vejce (kupte si je více a připravte si také například rychlou večeři z knedlíku, vejce a slaniny)
- 400 ml mléka (nejlépe plnotučné)
- 200 g hladké mouky
- 1 lžičku soli

Náplň:
- 50 g slaniny (nebo použijte klobásu, šunku, salám – podle vlastní chuti)
- ½ papriky (já jsem měla červenou)
- 2-3 cherry rajčata (nebo podle potřeby)
- 50 g sýra (já jsem použila goudu)
- nasekanou pažitku (nebo petržel)

Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
V míse rozšlehejte vejce s mlékem, přidejte hladkou mouku a sůl.

Míchejte, dokud nevznikne hladké, tekuté těsto. Pokud zůstaly hrudky, přeceďte směs přes sítko.

2. Nalévání těsta:
Těsto rozlijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete, aby vznikla tenká vrstva.

3. Přidání náplně:
Na těsto naskládejte papriku, cherry rajčata, nastrouhaný sýr, slaninu a posypte pažitku.

4. Pečení:
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-30 minut, dokud povrch nezezlátne a sýr se krásně nerozpustí.

5. Podávání:
Chutná skvěle hned po upečení, ale i vychladlá – proto se hodí nejen k večeři, ale i jako rychlá svačina na druhý den.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Pestřejší zelenina: Kromě papriky a rajčat můžete přidat i cuketu, brokolici nebo špenát – omeleta bude barevnější a výživnější.
- Sýrová kombinace: Zkuste použít více druhů sýra – mozzarella pro vláčnost, čedar pro výraznost a parmezán pro vůni.
- Křupavý základ: Na dno formy nasypte trochu strouhanky nebo nastrouhaného parmezánu – vytvoří křupavou spodní vrstvu.
- Lehčí varianta: Část mléka můžete nahradit bílým jogurtem nebo kefírem – těsto bude vláčnější a svěžejší.












































