Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou!

Vepřová žebírka připravená podle tohoto receptu jsou neuvěřitelně chutná. Speciální marináda se sójovou omáčkou a medem jim dodá nezapomenutelnou chuť!

Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Pečená vepřová žebírka v marinádě

Co budeme potřebovat:

maso:

  • 1-1,5 kg vepřových žeber
  • 6-7 malých cibulí (nebo podle chuti)

na marinádu:

  • 4-4,5 lžíce sójové omáčky
  • 1,5 lžíce dijonské hořčice (se zrnky)
  • 1 lžíce pálivé hořčice
  • 2 lžíce barbecue omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5-2 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl, mletý černý pepř – podle chuti

Tuto marinádu lze použít k přípravě jakéhokoli druhu masa.



Jak budeme postupovat:

1. Vepřová žebírka omyjte a osušte. Pak je otočte masitou stranou nahoru a neúplně je rozřízněte, abyste je částečně oddělili.

Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Připravte marinádu: Do hluboké mísy dejte sójovou omáčku, dijonskou hořčici, ostrou hořčici, kečup, med, česnek prolisovaný lisem na česnek, slunečnicový olej, sůl a mletý černý pepř podle chuti. Míchejte.

Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Vložte žebra do vzniklé marinády a položte je částmi dolů. Velmi dobře promíchejte, aby marináda pronikla do jednotlivých částí a pokryla celý kus masa.

Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Misku přikryjte pokličkou nebo fólií a dejte do chladničky. Maso nechte 1,5 hodiny marinovat (pokud je v kuchyni chladno, můžete ho nechat při pokojové teplotě).

5. Nakrájejte cibuli na silná kolečka.

Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Rozprostřete ji v kompaktní vrstvě do kousku fólie a rozprostřete na plech.

Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Vepřová žebírka položte na cibulový základ a povrch přelijte asi polovinou marinády, která zůstala v misce, aby pronikla do jednotlivých částí.

Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Z fólie odstraňte všechen vzduch a konce svažte k sobě.

9. Vepřová žebra pečeme 40-45 minut v troubě předehřáté na 220 °C.

10. Vyjměte je z trouby a odřízněte alobal od povrchu tak, aby se z něj stala “loďka”.

Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Povrch masa potřete zbylou marinádou.

Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Vložte plech zpět do trouby a pokračujte v pečení masa dalších 20-25 minut při 220 °C.

13. Upečená a ochucená žebra přendejte na talíř.

Pečená vepřová žebírka se speciální marinádou
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Porcujte je a podávejte s vařenou cibulí a přílohou, kterou máte rádi!

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento inspirativní recept na pečená vepřová žebírka zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Vyzkoušejte také recept na chutný a rychlý oběd: Plněná roláda z mletého masa pečená v troubě – doporučujeme!