Domů Recepty

Švestkový koláč z jogurtového těsta s drobenkou

Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché

Tento švestkový koláč z jogurtového těsta s drobenkou je dokonalým spojením šťavnatých švestek, nadýchaného těsta a voňavé vanilky.

Recept je snadný, rychlý a zvládne ho i začátečník – navíc patří mezi ty, které mizí z plechu během pár minut.

Ideální volba pro milovníky ovocných dezertů, kteří si chtějí vychutnat chuť podzimních švestek v té nejlepší podobě.

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Švestkový koláč z jogurtového těsta s drobenkou

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 160 g cukru
  • 100 g změklé máslo
  • 1/2 lžičky vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
  • 3 vejce
  • 100 g bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • 15 g prášek do pečiva
  • 280 g mouka

Ostatní:

  • 13-15 ks čerstvé švestky
  • rostlinný olej – na vymazání formy

Drobenka:

  • 3 lžíce mouka
  • 2 lžíce cukru
  • 40 g změklé máslo

Jak budeme postupovat:

1. Nejprve připravte čerstvé švestky, z kterých vydlabejte kostku, překrojte na polovinu a přendejte do mísy.

Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché

2. Těsto: Do mísy nasypejte cukr, vložte změklé máslo a přisypejte vanilkový cukr – šlehejte 1 minutu a poté během šlehání postupně přidávejte vejce. Dále do mísy se směsi vmíchejte bílý jogurt nebo zakysanou smetanu a pak nasypejte prosátý prášek do pečiva a prosátou moukou, kterou postupně přisypávejte do směsi těsta – šlehejte do nadýchaného těsta.

Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché
Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché
Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché
Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché
Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché
Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché

3. Připravte si formu na pečení o rozměru 28 x 18 cm vyloženou pergamenem a vymazanou rostlinným olejem.

4. Výsledné těsto naneste, pěkně rozetřete a uhlaďte do připravené formy na pečení a naaranžujte půlměsíce švestek pěkně vedle sebe.

Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché
Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché

5. Drobenka: Do misky nasypejte mouku, přisypejte cukr a vložte změklé máslo – rozdrobte rukou na jemnou drobenku.

Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché
Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché

6. Získanou drobenkou posypejte švestky na těstě a vložte do trouby.

Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché

7. Pečte v předehřáté troubě 40-45 minut při 180 °C dozlatova.

8. Po upečení koláč vyjměte z formy, odstraňte pergamen a nakrájejte.

9. Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou podávejte s láskou, skvělou chutí a půvabem.

Křehký švestkový koláč z měkkého bílého jogurtového těsta s drobenkou - Něžné nebe v ústech!
Zdroj: Rýchle a jednoduché

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Tipy na vylepšení:

  • Voňavější drobenka: Přidejte špetku skořice nebo vanilkového cukru – krásně doplní chuť švestek.
  • Jogurt nebo smetana: Místo bílého jogurtu můžete použít zakysanou smetanu – těsto bude vláčnější.
  • Švestky: Před položením na těsto je můžete lehce obalit v hrubé mouce nebo škrobu – koláč nebude pouštět šťávu.
  • Ořechová varianta: Do drobenky vmíchejte pár nasekaných vlašských ořechů – koláč získá příjemnou texturu.
  • Podávání: Skvěle chutná vychlazený i lehce ohřátý s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!

 

VIDEO NÁVOD:

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: