Domů Polévky

Francouzská česneková polévka Velouté – jemný veganský krém plný chuti

Francouzská česneková polévka Velouté – jemný veganský krém plný chuti
Zdroj: Vegánske Recepty

Francouzská česneková polévka Velouté je elegantní krémová specialita, která spojuje sladkost pečeného česneku s vůní tymiánu a jemností rostlinné smetany. Tento lehce připravený veganský recept je nejen lahodný, ale i výživný – ideální volba pro zimní období, slavnostní večeři i běžný domácí oběd. Podávejte ji s křupavým pečivem nebo plátky opečeného česneku pro maximální gurmánský zážitek.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Francouzská česneková polévka Velouté

Co budeme potřebovat:

  • 3 celé hlávky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje (nejlépe extra panenského)
  • 1 větší cibule (nadrobno nakrájená)
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • 1 litr zeleninového vývaru (cca 4 a ¼ šálku)
  • 1 bobkový list
  • 2–3 snítky čerstvého tymiánu (nebo ½ lžičky sušeného)
  • 100–150 ml rostlinné smetany (dle chuti sójová, ovesná nebo kešu)
  • sůl (dle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (dle chuti)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava česneku

Dvě hlávky česneku rozkrojte napříč, část stroužků rozdělte a vyloupejte, rozložte na plech a pokapejte olivovým olejem.

Francouzská krémová polévka Velouté z česneku – veganský krém plný jemné a lahodné chuti
Zdroj: Vegánske Recepty

Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 30–35 minut, dokud česnek nezměkne a nezezlátne.

Po upečení nechte lehce vychladnout, vymáčkněte stroužky ze slupek a přendejte je do mísy.

Francouzská krémová polévka Velouté z česneku – veganský krém plný jemné a lahodné chuti
Zdroj: Vegánske Recepty
2. Základ polévky

V hrnci rozehřejte olivový olej, vsypte nakrájenou cibuli a restujte dozlatova.

Francouzská krémová polévka Velouté z česneku – veganský krém plný jemné a lahodné chuti
Zdroj: Vegánske Recepty

Poté přidejte hladkou mouku a krátce ji opražte, aby vznikla jemná světlá jíška.

Francouzská krémová polévka Velouté z česneku – veganský krém plný jemné a lahodné chuti
Zdroj: Vegánske Recepty
Francouzská krémová polévka Velouté z česneku – veganský krém plný jemné a lahodné chuti
Zdroj: Vegánske Recepty
3. Vaření

Přilijte zeleninový vývar, přidejte pečený česnek, bobkový list a čerstvě nasekaný tymián.

Francouzská krémová polévka Velouté z česneku – veganský krém plný jemné a lahodné chuti
Zdroj: Vegánske Recepty
Francouzská krémová polévka Velouté z česneku – veganský krém plný jemné a lahodné chuti
Zdroj: Vegánske Recepty
Francouzská krémová polévka Velouté z česneku – veganský krém plný jemné a lahodné chuti
Zdroj: Vegánske Recepty

Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a na mírném ohni pod pokličkou nechte polévku zvolna probublávat asi 15 minut, aby se chutě dokonale propojily.

Francouzská krémová polévka Velouté z česneku – veganský krém plný jemné a lahodné chuti
Zdroj: Vegánske Recepty
4. Mixování a dochucení

Z polévky vyjměte bobkový list a rozmixujte ji dohladka tyčovým mixérem.

Francouzská krémová polévka Velouté z česneku – veganský krém plný jemné a lahodné chuti
Zdroj: Vegánske Recepty

Přilijte rostlinnou smetanu, dochuťte citronovou šťávou pro svěžest a zvýraznění chuti, osolte, opepřete, promíchejte a krátce povařte.

Francouzská česneková polévka Velouté – jemný veganský krém plný chuti
Zdroj: Vegánske Recepty
Francouzská česneková polévka Velouté – jemný veganský krém plný chuti
Zdroj: Vegánske Recepty
Francouzská česneková polévka Velouté – jemný veganský krém plný chuti
Zdroj: Vegánske Recepty
Francouzská česneková polévka Velouté – jemný veganský krém plný chuti
Zdroj: Vegánske Recepty

Podávejte přímo s plátky opečeného česneku, které polévce dodají výraznější chuť i lákavý vzhled.

Francouzská česneková polévka Velouté – jemný veganský krém plný chuti
Zdroj: Vegánske Recepty

Dobrou chuť!

Další různorodé recepty na skvělé polévky naleznete zde - Oblíbené recepty na domácí polévky.

VIDEO NÁVOD: