Domů Recepty

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Tyto koláčky jsou rychlé a jednoduché – těsto se nemusí nechat dlouho kynout, takže jsou hotové raz dva. Díky tvarohové náplni a ovocné marmeládě jsou vláčné, svěží a chutnají skvěle i druhý den. Hodí se jako sladká svačina nebo k odpolední kávě. Pojďme na recept!

Další fantastické tipy na využití tvarohu naleznete zde: INSPIRACE NA RECEPTY S TVAROHEM.

Rychlé koláčky s tvarohem a marmeládou

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 300 g hladké mouky (nebo ji zkombinujte s polohrubou)
  • 1 sáček sušeného droždí (7 g – kupte si ho více a připravte si také například domácí ciabatty bez hnětení)
  • 2 lžíce cukru (já jsem použila třtinový)
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 130 ml mléka (nejlepší je vlažné)
  • 1 lžíci bílého jogurtu (lze použít i zakysanou smetanu)
  • 50 g másla (nebo oleje)
  • vanilkový cukr (nebo použijte vanilku, já jsem měla vanilinový cukr – vyzkoušejte i recept na ptačí mléko)
Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu (použila jsem hrudkovitý – kupte si je více a upečte domácí štrúdl ze zakysané smetany)
  • 1 žloutek
  • 2–3 lžíce cukru (nebo podle chuti, například krystalový)
  • 1 lžíci vanilkového pudinku (nebo kukuřičného škrobu)
Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Dokončení:

  • 1 vejce (na potření)
  • drobenku (máslo + cukr + mouka – zde je recept na drobenku)
  • marmeládu (podle chuti – já jsem použila meruňkovou)
Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sušené droždí, cukr, špetku soli a vanilku nebo vanilinový cukr.

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Vmíchejte vejce, vlažné mléko, jogurt a nakonec rozpuštěné máslo.

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Vypracujte měkké, poddajné těsto – ručně nebo v robotu. Těsto přikryjte a nechte 10 minut odpočinout, kým si připravíte náplň.

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Tvarohová náplň:

Mezitím si připravte náplň. Tvaroh promíchejte se žloutkem, cukrem a vanilkovým pudinkem (nebo škrobem, aby náplň nebyla příliš řídká).

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Tvarování koláčků:

Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučeném vále a nakrájejte na čtverce.

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Doprostřed dejte lžičku tvarohu a zabalte jako malý šáteček nebo buchtičku.

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Každý koláček jemně přimáčkněte prstem nebo dnem skleničky, aby vznikla prohlubeň.

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Dokončení:

Potřete rozšlehaným vejcem a do středu dejte trochu marmelády.

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec je posypte drobenkou, kterou jste si připravili z másla, cukru a hrubé mouky.

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Pečení:

Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 minut, dokud koláčky nezezlátnou.

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

6. Podávání:

Podávejte ještě vlažné, kdy jsou koláčky nejvoňavější, nebo studené ke kávě či čaji. Skvěle chutnají i sypané moučkovým cukrem.

Jednoduché koláčky s tvarohem a marmeládou – bez dlouhého kynutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Celozrnná mouka: Nahraďte 1/3 hladké mouky celozrnnou, koláčky získají lehce oříškovou chuť a budou zdravější.
  • Náplň: Místo tvarohu vyzkoušejte švestková povidla, jablečnou směs se skořicí, borůvky nebo mletý mák, ořechy, mandle smíchané s trochou medu.
  • Poleva: Po upečení můžete koláčky polít citronovou či vanilkovou polevou.
  • Přes noc v lednici: Těsto můžete klidně připravit večer a nechat v míse zakryté fólií odpočívat v chladničce přes noc. Druhý den bude mít krásně vláčnou konzistenci a bude se s ním lépe pracovat.
  • Slaná varianta: Pokud byste chtěli experimentovat, těsto můžete připravit bez cukru a udělat slané koláčky. Naplň je směsí sýru (např. ricotta, feta nebo strouhaný eidam) a nasekaných bylinek. Navrch můžeš přidat sušená rajčata nebo olivy.

VIDEO NÁVOD:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!