
Tyto koláčky jsou rychlé a jednoduché – těsto se nemusí nechat dlouho kynout, takže jsou hotové raz dva. Díky tvarohové náplni a ovocné marmeládě jsou vláčné, svěží a chutnají skvěle i druhý den. Hodí se jako sladká svačina nebo k odpolední kávě. Pojďme na recept!
Další fantastické tipy na využití tvarohu naleznete zde: INSPIRACE NA RECEPTY S TVAROHEM.
Rychlé koláčky s tvarohem a marmeládou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300 g hladké mouky (nebo ji zkombinujte s polohrubou)
- 1 sáček sušeného droždí (7 g – kupte si ho více a připravte si také například domácí ciabatty bez hnětení)
- 2 lžíce cukru (já jsem použila třtinový)
- špetku soli
- 1 vejce
- 130 ml mléka (nejlepší je vlažné)
- 1 lžíci bílého jogurtu (lze použít i zakysanou smetanu)
- 50 g másla (nebo oleje)
- vanilkový cukr (nebo použijte vanilku, já jsem měla vanilinový cukr – vyzkoušejte i recept na ptačí mléko)

Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu (použila jsem hrudkovitý – kupte si je více a upečte domácí štrúdl ze zakysané smetany)
- 1 žloutek
- 2–3 lžíce cukru (nebo podle chuti, například krystalový)
- 1 lžíci vanilkového pudinku (nebo kukuřičného škrobu)

Dokončení:
- 1 vejce (na potření)
- drobenku (máslo + cukr + mouka – zde je recept na drobenku)
- marmeládu (podle chuti – já jsem použila meruňkovou)

Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sušené droždí, cukr, špetku soli a vanilku nebo vanilinový cukr.

Vmíchejte vejce, vlažné mléko, jogurt a nakonec rozpuštěné máslo.

Vypracujte měkké, poddajné těsto – ručně nebo v robotu. Těsto přikryjte a nechte 10 minut odpočinout, kým si připravíte náplň.

2. Tvarohová náplň:
Mezitím si připravte náplň. Tvaroh promíchejte se žloutkem, cukrem a vanilkovým pudinkem (nebo škrobem, aby náplň nebyla příliš řídká).

3. Tvarování koláčků:
Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučeném vále a nakrájejte na čtverce.

Doprostřed dejte lžičku tvarohu a zabalte jako malý šáteček nebo buchtičku.

Přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Každý koláček jemně přimáčkněte prstem nebo dnem skleničky, aby vznikla prohlubeň.

4. Dokončení:
Potřete rozšlehaným vejcem a do středu dejte trochu marmelády.

Nakonec je posypte drobenkou, kterou jste si připravili z másla, cukru a hrubé mouky.

5. Pečení:
Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 minut, dokud koláčky nezezlátnou.

6. Podávání:
Podávejte ještě vlažné, kdy jsou koláčky nejvoňavější, nebo studené ke kávě či čaji. Skvěle chutnají i sypané moučkovým cukrem.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Celozrnná mouka: Nahraďte 1/3 hladké mouky celozrnnou, koláčky získají lehce oříškovou chuť a budou zdravější.
- Náplň: Místo tvarohu vyzkoušejte švestková povidla, jablečnou směs se skořicí, borůvky nebo mletý mák, ořechy, mandle smíchané s trochou medu.
- Poleva: Po upečení můžete koláčky polít citronovou či vanilkovou polevou.
- Přes noc v lednici: Těsto můžete klidně připravit večer a nechat v míse zakryté fólií odpočívat v chladničce přes noc. Druhý den bude mít krásně vláčnou konzistenci a bude se s ním lépe pracovat.
- Slaná varianta: Pokud byste chtěli experimentovat, těsto můžete připravit bez cukru a udělat slané koláčky. Naplň je směsí sýru (např. ricotta, feta nebo strouhaný eidam) a nasekaných bylinek. Navrch můžeš přidat sušená rajčata nebo olivy.
VIDEO NÁVOD:
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!
Přečtěte si také:
- Recept na zdravé cuketové placičky připravené za pár minut: Chutnají skvěle!
- Pochoutkový salát podle norem + domácí pivní rohlíky – návrat k poctivé chuti
- 20+ krásných vánočních dekorací – Proměňte obyčejnou plechovku na krásnou vánoční dekorace!
- Domácí holandský řízek – poctivý recept s bramborovou přílohou
- Jednoduchý recept na skvělé slané pohoštění: Kapsičky plněné šunkou a sýrem!















































