Domů Recepty Vynikající řecká musaka s mletým masem

Vynikající řecká musaka s mletým masem

Musaka s mletým masem je vynikající řecká variace na francouzské brambory nebo pastýřský koláč. Připravte si ji s našim receptem.

řecká musaka s mletým masem
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Řecká musaka s mletým masem

Co budeme potřebovat:

zeleninová vrstva:

  • 2 ks větších brambor
  • 1 ks velké červené cibule
  • 1 ks lilku
  • 2 ks cukety
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • 4 lžíce olivového oleje

masová vrstva:

  • 2 PL olivový olej
  • 1 ks červená cibulka
  • 1 stroužek česnek
  • 1 KL mletá skořice
  • 1 špetka mleté hřebíčky
  • 1 PL rajčatový protlak
  • 500 g mleté hovězí maso
  • 1 konzerva loupaných rajčat

bešamel:

  • 100 g máslo
  • 100 g hladká mouka
  • 750 ml mléko
  • 1 špetka muškátový oříšek
  • 100 g strouhaný parmazán
  • 3 ks žloutek
  • sůl
  • pepř
  • parmazán na posypání


Jak budeme postupovat:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Hlubší plech (25×30 cm) vymažte olejem.
  2. Brambory a cibuli očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do mísy, pokapejte olejem, osolte a opepřete a přidejte třetinu nasekaného tymiánu. Dobře promíchejte, rovnoměrně rozprostřete na dno plechu a pečte 20 minut. Tento postup zopakujte s neoloupaným lilkem (nakrájejte, okořeňte), který pak opět 20 minut pečte na bramborách. Pak totéž udělejte s neoloupanými cuketami a opět je pečte na bramborách a lilku dalších 20 minut.
  3. V hlubší pánvi rozehřejte olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a nechte zkaramelizovat. Dochuťte skořicí a hřebíčkem. Přidejte protlak, maso, okořeňte (sůl, pepř) a za stálého míchání nechte maso zatáhnout. Přilijte nakrájená rajčata a nechte míchat, dokud se neodpaří většina tekutiny. Odstavte z ohně a nechte odstát, zatímco budete připravovat bešamel.
  4. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a přidejte mouku. Míchejte metličkou, dokud nevznikne kašovitá směs. Přidejte asi čtvrt litru mléka, znovu prošlehejte a nechte mouku vstřebat. Mléko přidávejte postupně po malých dávkách, dokud nevznikne krásný krémový bešamel. Když začne bublat, stáhněte ho z ohně a přidejte černý pepř, muškátový oříšek a parmazán. Nechte vychladnout a nakonec do bešamelu přidejte žloutky.
  5. Třetinu bešamelu přidejte k masové vrstvě a navrstvěte ji na opečenou zeleninu. Potřete zbylým bešamelem, posypte parmazánem a pečte při 180 °C asi 30 minut.
  6. Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem.
Nepřehlédněte:
Ďábelské vepřové SOTÉ v bramboráku: Experiment na neděli!

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na smažené rýžové kuličky plněné mletým vepřovým masem se smetanovou omáčkou.