Obrácené řízky z trouby: Šťavnaté, křehké a plné chuti

Zdroj: Jana Jančíková

Obrácené řízky jsou skvělou obměnou klasického smaženého řízku. Díky netradičnímu postupu – obalování nejprve ve strouhance a až poté ve vajíčku – získají originální chuť i texturu. Navíc díky dopečení v troubě s cibulkou a anglickou slaninou zůstanou krásně šťavnaté. Tento recept je ideální na nedělní oběd nebo slavnostní tabuli.

Ingredience

  • Plátky masa (vepřové nebo kuřecí, např. kýta, krkovice nebo stehenní řízky)
  • Sůl, pepř
  • Hořčice nebo česnek (volitelné – na potření masa)
  • Strouhanka (větší množství)
  • Vejce (rozšlehaná a osolená)
  • Olej na smažení
  • Anglická slanina (plátky)
  • Cibule (nakrájená na půlkolečka)
  • Máslo (na vymazání plechu, volitelně)
  • Alobal

Postup

1. Příprava masa

Plátky masa důkladně naklepeme. Osolíme, opepříme a dle chuti potřeme tenkou vrstvou hořčice nebo česneku.

2. Obalování

Každý plátek nejprve obalíme ve strouhance – pořádně ji do masa vtlačíme. Poté namočíme do rozšlehaného a osoleného vajíčka.

3. Smažení

Řízky smažíme z obou stran na rozpáleném oleji (jako chleba ve vajíčku), jen krátce – jakmile chytí zlatavou barvu, vytáhneme je a odkládáme na talíř.

4. Zapékání v troubě

Do vymazaného pekáče nebo plechu skládáme osmažené řízky. Na každý dáme kousek anglické slaniny a zesklovatělou cibuli. Plech přikryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180–190 °C na přibližně 30 minut.

5. Dokončení

Asi 5–10 minut před koncem alobal sundáme, aby řízky získaly krásně zlatavou barvu. Podáváme teplé, ideálně s bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo čerstvým chlebem.

Tipy

  • Maso: Vepřová krkovice je šťavnatá a výborně se hodí. Pokud preferujete libovější variantu, sáhněte po kuřecím stehně bez kosti.
  • Příloha: Skvěle se hodí s kaší, bramborem nebo čerstvým salátem.
  • Zpestření: Do cibulového základu lze přidat i žampiony nebo sladkou papriku.

Závěr

Obrácené řízky z trouby jsou vynikající alternativou klasických smažených řízků. Jsou rychlé, jednoduché a přitom chutnají výjimečně. Díky dopečení s cibulkou a slaninou zůstává maso šťavnaté a jemné – ideální volba pro celou rodinu. Vyzkoušejte je a přesvědčte se sami!