
Přeneste se do dětství s tímto úžasným jarním salátem. Je to dokonalá kombinace křupavé zeleniny, sytých vajíček a jemné majonézy, která osvěží a zasytí. Ideální jako lehký oběd, večeře nebo skvělá příloha k masu.
Co budete potřebovat?
- 1/2 hlávky čínského zelí, nakrájené na tenké nudličky
- 1 salátová okurka (hadovka), nakrájená na kostičky nebo půlkolečka
- 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky nebo drobné kostičky
- 1 zelená paprika (kapie), nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika (kapie), nakrájená na kostičky
- 2-3 střední rajčata, nakrájená na kostičky
- 3-4 vařená vejce, nakrájená na kostičky nebo plátky
- 1 svazek ředkviček, nakrájených na plátky nebo kostičky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Majonéza (podle chuti, cca 3-5 lžic)
- Semínka (dýňová, slunečnicová, sezamová) na posypání (nepovinné)
Jak na to? Jednoduchý postup
- Připravte zeleninu: Všechnu zeleninu důkladně omyjte. Čínské zelí nakrájejte na tenké nudličky, okurku, papriky a rajčata na kostičky. Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky a ředkvičky na plátky nebo kostičky.
- Uvařte vejce: Vejce uvařte natvrdo (cca 8-10 minut od bodu varu), zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky.
- Smíchejte ingredience: Všechnu nakrájenou zeleninu a vejce vložte do velké mísy. Opatrně promíchejte.
- Dochuťte a promíchejte: Přidejte jen trochu soli a čerstvě mletého pepře. Poté přidejte majonézu a vše důkladně, ale šetrně promíchejte, aby se majonéza rovnoměrně rozprostřela.
- Servírování: Salát podávejte ihned nebo ho nechte krátce odpočinout v lednici, aby se chutě propojily. Na závěr ho můžete posypat oblíbenými semínky pro extra křupavost a živiny.
Přečtěte si také:
Osvěžující salát z bílého zelí, jablka a mrkve s lahodnou jogurtovou zálivkou
Připravte si výborný zelný salát: žádná majonéza
Recept na nejlepší studený salát z rajčat a cibule
Tipy pro dokonalý zážitek
- Pro ještě svěžejší chuť můžete do majonézy vmíchat lžíci bílého jogurtu nebo zakysané smetany.
- Experimentujte s druhy semínek – dýňová, slunečnicová nebo sezamová dodají salátu zajímavou texturu a chuť.