Nadýchané ovocné lívance – rychlý a snadný recept

Lívance jsou oblíbenou sladkou snídaní, která nikdy nezklame. A když je připravíte z nadýchaného těsta s vyšlehaným bílkem a ozdobíte čerstvým ovocem, jako jsou třeba jahody nebo borůvky, máte před sebou dokonalý začátek dne.

Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek vás potěší nejen chutí, ale i vzhledem. Stačí pár základních surovin, trocha šikovnosti – a nadýchané ovocné lívanečky jsou na světě.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Nadýchané ovocné lívance - rychlý a snadný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nadýchané ovocné lívance

Co budeme potřebovat:

  • 2 vejce (kupte si je více a vyzkoušejte také recept na palačinky z acidofilního mléka)
  • 20 g krystalového cukru (nebo třtinového, vanilkového, kokosového)
  • 120 g hladké mouky (zkuste si připravit i nadýchané sýrové pagáče)
  • 80 ml mléka (případně trochu víc podle potřeby)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetku soli
  • Ovoce (čerstvé nebo mražené – např. jahody, borůvky, maliny)
  • Olej (nebo máslo na smažení)
Nadýchané ovocné lívance - rychlý a snadný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava žloutkové směsi:
Oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Postupně přilévejte mléko a zašlehejte.

Nadýchané ovocné lívance - rychlý a snadný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Přidání suchých ingrediencí: 
Smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte je k žloutkové směsi a dobře promíchejte. Těsto by mělo být trochu tužší.

Nadýchané ovocné lívance - rychlý a snadný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Nadýchanost díky sněhu:
Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. Poté ho opatrně a ručně vmíchejte do těsta. Tím získáte lehké a vzdušné těsto.

Nadýchané ovocné lívance - rychlý a snadný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Smažení:
Na rozehřátou pánev dejte trochu másla nebo oleje. Lžící tvořte menší lívance.

Nadýchané ovocné lívance - rychlý a snadný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na každý z nich ještě před otočením položte kousky ovoce – například plátky jahod nebo několik borůvek.

Nadýchané ovocné lívance - rychlý a snadný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

Opékejte z obou stran dozlatova.

Nadýchané ovocné lívance - rychlý a snadný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Podávání:
Hotové lívance servírujte podle vlastní chuti, posypané moučkovým cukrem, pokapané javorovým sirupem nebo se šlehačkou.

Nadýchané ovocné lívance - rychlý a snadný recept
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Jogurt nebo tvaroh do těsta: Nahraďte část mléka (např. polovinu) bílým jogurtem nebo jemným tvarohem. Lívance budou vláčnější a lehce nakyslé – chuťově bohatší a skvěle ladí s ovocem.
  • Zdravější varianta: Použijte celozrnnou hladkou mouku nebo její kombinaci s klasickou – přidáte vlákninu a udržíte si krásnou strukturu.
  • Servírování jako „palačinkový dort”: Z menších lívanečků můžete poskládat „věž“ – mezi vrstvy dejte krém (např. mascarpone + jogurt + med), proložte ovocem a navrch nastrouhejte čokoládu. Skvělý tip pro víkendovou snídani!
  • Pečení v troubě místo smažení: Pokud chcete méně mastnou variantu, můžete těsto vlít do malých silikonových forem a upéct v troubě na 180 °C asi 15–20 minut – vzniknou tak mini lívance bez smažení.

VIDEO NÁVOD:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.