Králík pečený na česneku s vepřovým bůčkem – recept na jemné masíčko

Vítáme vás u receptu na neodolatelně jemné maso – králíka pečeného na česneku s vepřovým bůčkem. Tato lahodná kombinace králičího masa a aromatického česneku se šťavnatým vepřovým bůčkem vám přinese skvělý zážitek z gastronomie. Připravte se na pochoutku, která okouzlí vaše chuťové pohárky!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Králík pečený na česneku s vepřovým bůčkem - recept na jemné masíčko
Zdroj: cooklikeczechs.com

Králík pečený na česneku s vepřovým bůčkem

Co budeme potřebovat:
  • 1 králík celý; váha asi 2,5-3 kg
  • 450 g vepřového bůčku, trochu odtučněného, bez kůže a kostí
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • ½ polévkové lžíce soli
  • ½ šálku vody (120 ml)
Králík pečený na česneku s vepřovým bůčkem - recept na jemné masíčko
Zdroj: cooklikeczechs.com

Jak budeme postupovat:

1. Očistěte králíka od případných zbývajících chlupů, opláchněte vodou a osušte.

2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na prstence. Oloupejte a přetlačte česnek. Vepřové maso nakrájejte na kusy asi 3-4 cm tlusté.

3. Osolte vepřové maso. Králíka potřete z obou stran česnekem a solí.

4. Položte kusy vepřového masa do pekáčku a pak na ně položte cibuli. Králíka umístěte na připravený základ. Přelijte králíka asi 120-180 ml vody.

Králík pečený na česneku s vepřovým bůčkem - recept na jemné masíčko
Zdroj: cooklikeczechs.com

5. Zakryjte poklicí a pečte.

6. Jak dlouho péct králíka? Pečte králíka v troubě předehřáté na 170 °C. Po hodině odstraňte poklici. Pečte dalších 60-90 minut, dokud se voda neodpaří. Během této doby pravidelně kontrolujte, aby se maso “nepřepéklo”, a občas ho polévejte šťávami z pečení.

7. Po dvou až dvou a půl hodinách bude králík a vepřové břišní maso hotové.

Králík pečený na česneku s vepřovým bůčkem - recept na jemné masíčko
Zdroj: cooklikeczechs.com

Naše tipy:

  • K tomuto pečenému králíkovi se hodí bramborové knedlíky a restovaná špenátová směs. Kolem okraje talíře rozložte 4-6 knedlíků na porci, přidejte králíka a vepřové maso.
  • Knedlíky polijte cibulí a šťávami. Nakonec přidejte lžíci restovaného špenátu.
  • Králičí maso je chudé na tuky a není moc mastné, takže pečený králík může být suchý. Proto je kombinace pečeného králíka s vepřovým břišním masem velmi vhodná.
  • Pokud budete králíka péct bez vepřového tuku, je dobrý nápad přidat vepřové sádlo do pekáče.

Hotovo! Dobrou chuť!