Hovězí maso na burgundský způsob – král dušených pokrmů!

Hovězí maso na burgundský způsob, známé také jako “Boeuf Bourguignon”, je opravdovým králem dušených pokrmů a kulinářskou klasikou francouzské kuchyně. Tento bohatý a aromatický pokrm kombinuje šťavnaté kousky hovězího masa, pomalu dušené ve víně a zahuštěné bohatou směsí kořenové zeleniny a bylinek. Jeho hluboká a komplexní chuť je výsledkem hodin pečlivého dušení, což z tohoto jídla činí dokonalý vybraný pokrm pro zvláštní příležitosti nebo pro víkendový rodinný oběd. Hovězí maso na burgundský způsob je nejen chutným, ale také vizuálně působivým pokrmem, který zanechá dojem na každém, kdo ho ochutná. Pojďme na recept!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook

Hovězí maso na burgundský způsob

Co budeme potřebovat:
  • 900 g hovězího boku
  • 200 g slaniny
  • 400 g žampionů
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 6 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 šálky (400 g) červeného vína
  • 3 šálky (600 g) vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička tymiánu
  • 0,5 lžičky černého pepře
  • 3 bobkové listy

Jak budeme postupovat:

1. Na středním ohni restujte slaninu asi 3 minuty, poté ji vyjměte a odložte.

Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook

2. Hovězí maso osušte papírovou utěrkou, nakrájejte a opékejte po dávkách na rozpáleném oleji/slaninovém tuku, dokud ze všech stran nezhnědne. Po zhnědnutí vyjměte maso a odložte do misky.

Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook

3. Do zbývajícího oleje/tuku ze slaniny přidejte 40 g másla. Vložte do hrnce žampiony a vařte 3 až 5 minut za občasného míchání, dokud nezhnědnou. Po zhnědnutí houby vyjměte a odložte do misky.

Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook

4. Přidejte do hrnce mrkev a na kostky nakrájenou cibuli a vařte 5-6 minut nebo dokud nezměknou.

Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook

5. Vraťte do hrnce houby a slaninu, přidejte rajčatový protlak a prolisovaný česnek a vařte další 3 minuty.

Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook
Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook

6. Přisypte mouku, dobře promíchejte a vařte ještě 3-4 minuty.

7. Přidejte do hrnce červené víno a vodu.

Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook

 

8. Vložte zpět do hrnce hovězí maso, přidejte tymián, sůl, černý pepř a bobkové listy. Dobře promíchejte.

Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook
Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook

9. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte dusit 90 minut.

Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook

10. Po uplynutí času je hovězí na burgundský způsob připravený na podávání. Dobrou chuť!

Hovězí maso na burgundský způsob - král dušených pokrmů!
Zdroj: YouTube/Dozus Cook