Upečte si domácí sádlové rohlíky, které jsou nejenom voňavé, ale také neskutečně chutné

Máte chuť na něco tradičního, co vám připomene babiččinu kuchyni? Upečte si domácí sádlové rohlíky, které jsou nejenom voňavé, ale také neskutečně chutné. Tento recept je ideální pro všechny, kdo si chtějí dopřát kousek nostalgické domácí pečivo, ale zároveň hledají něco, co je jednoduché na přípravu. Sádlové rohlíky jsou krásně nadýchané, ale mají i tu speciální plnou chuť, kterou jim dodává sádlo. Vynikající jsou samotné, s máslem nebo jako doplněk k polévkám a jiným jídlům. Tak neváhejte a pusťte se do pečení!

Zdroj: Petr Gurmán Boublík

Co budeme potřebovat:

na posypání

  • mák 1 lžíce

na potření

  • voda min 1 lžíce

těsto

  • cukr krystal 1/2 lžička
  • droždí 20 g
  • mléko plnotučné 250 ml
  • mouka hladká pšeničná ccs 500 g
  • sůl 1 lžička
  • vepřové sádlo 50 g

Vyzkoušejte také – Recept na křupavý domácí chléb, který Vám ušetří stovky korun


Jak budeme postupovat:

1. Nejprve si uděláme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí a přisypeme cukr. Pohybem mísy lehce promícháme. Necháme droždí minutu aktivovat.

2. Vařečkou droždí lehce promícháme.

3. K droždí přilijeme trošku teplého mléka a lehce zamícháme.

4. Zasypeme troškou mouky a přikryjeme mísu utěrkou. Necháme 10 minut odpočinout.

5. Po 10ti minutách nám vzejde kvásek.

6. Do mísy přidáme sůl a zamícháme.

7. Bez pomocníka to samozřejmě nezvládnete

8. Přilijeme zbytek mléka.

9. A přidáme změklé sádlo. Promícháme.

10. Začneme zadělávat těsto a po troškách přisypávat mouku. Kdo má robota, použije robota.

11. Hněteme a hněteme, přisypáváme a přisypáváme

12. Po nějaké době dostaneme krásné nelepivé těsto.

13. Těsto lehce pomoučíme, přikryjeme mísu utěrkou a necháme 25 minut kynout.

14. Po vykynutí máte chuť se do toho zakousnout.

15. Těsto vyndáme na kuchyňskou linku a nebo na val. Rozdělíme ho zhruba na 3 díly. Z každého dílu dostaneme 8 malých rohlíků. Já jsem z každého dílu udělal něco jiného (rohlíky, housky, bulky).

16. Následující postup je pouze pro menší rohlíky. Z jednoho dílu těsta si rozválíme kulatou placku, tlustou cca 3 mm.

17. Pomocí plastového nože si placku rozdělíme na 8 částí (jakoby trojhránků).

18. Vezmeme si jeden trojhránek a od delší hrany začneme rolovat směrem ke špičce.

19. Opatrným válením vytvoříme rohlíček. Snažte se špičku trošku vmáčknout do rohlíčku, aby se Vám při pečení nerozevřel.

20. Rohlíky dáváme na plech vystlaný pečícím papírem. Rohlíky přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 40 minut.

21. Vykynuté rohlíky pomažeme vodou.

22. Vlhké rohlíky posypeme mákem (a nebo něčím, co Vám chutná).

23. Pečeme na 220 stupňů zhruba 13 minut. Každá trouba peče jinak a proto to radši hlídejte. Pečeme do lehce hněda. Do trouby si při pečení dejte malou nádobu s vodou, aby v troubě bylo vlhko.