Žemlovka s lesním ovocem a tvarohem

Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na žemlovku s lesním ovocem a tvarohem je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku.

Houskovka s lesním ovocem a tvarohem
Zdroj: recepty.aktuality.sk
Co budeme potřebovat:
  • 8 ks malých housek nebo rohlíků
  • 250 g lesního ovoce (borůvky, jahody, ostružiny, rybíz)
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 2 lžíce zlatého klasu
  • 4 ks vajec
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 10 lžic krystalového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • máslo na vymazání
  • sůl

Jak budeme postupovat:

1. Žloutky oddělíme od bílků a bílky se špetkou soli a jedním vanilkovým cukrem vyšleháme do tuhého krému.

2. Ovoce smíchejte s polovinou (5PL) cukru a nechte asi 10 minut marinovat. Ovoce scedíme a vmícháme do něj tvaroh a zlatý klas.

3. Ve velké míse vyšleháme žloutky s cukrem (5PL), vanilkovým cukrem (jeden balíček) a rozpuštěným máslem (ne horkým). Přidejte čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, mléko a smetanu. Znovu promíchejte.

4. Pečivo nakrájejte na kolečka, přidejte je do mísy a pomalu je vtlačte do tekuté směsi, aby se dobře vsáklo. Nechte je alespoň 15 minut odstát.

5. Troubu předehřejte na 180 °C.

6. Polovinu navlhčeného pečiva naplňte do máslem vymazané zapékací misky. Navrch navrstvěte směs ovoce a tvarohu a druhou polovinu pečiva. Pečte v troubě asi 30 minut. Vytáhněte je, potřete povrch sněhem, snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 15 minut dozlatova.