Expresní kachna a l’Orange – zjednodušený recept s famózním výsledkem

Původní recept na tuto francouzskou pochoutku je poměrně náročný. Proto jsme přišli s touto jednoduchou zkratkou ke stejně famóznímu výsledku. Pojďme na to – kachna a l’Orange!

Expresní kachna a l'Orange
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Kachna a l’Orange

Co budeme potřebovat:
  • 2 ks kachních prsou
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 ks pomeranče v bio kvalitě
  • 2 lžíce medu
  • 1 ks zázvoru (5 cm kousek)
  • 1 dl červeného vína
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • mletý černý pepř


Jak budeme postupovat:

  1. Kachní prsa omyjeme, osušíme a na straně s kůží je opatrně nařízneme nožem. Na talíři smíchejte mouku se špetkou soli a černého pepře. Poté prsa položte kůží dolů do mouky.
  2. Na pánvi na nejnižším stupni rozehřejte asi lžičku másla. Prsa položte na pánev kůží dolů a zatěžkejte je talířem. Takto se pomalu a rovnoměrně pečou na másle a ve vlastní šťávě, dokud kůže není krásně hnědá a křupavá. To bude trvat asi 12 až 16 minut, v závislosti na intenzitě nejnižšího plamene a pánvi. Poté prsa otočte a pečte ještě asi 5 až 6 minut z druhé strany. Nakonec prsa vyjměte z pánve a nechte je několik minut odpočinout.
  3. Mezitím si připravte omáčku. Omáčku je dobré připravit během pečení masa, protože jakmile maso vytáhnete, bude na pánvi hotová. Nasekanou kůru z jednoho pomeranče dejte do malého hrnce se 2 dcl vody. Vymačkejte a sceďte šťávu ze dvou pomerančů a přidejte ji do pánve. Oloupejte jeden pomeranč, rozdělte ho na měsíčky a uvařte je v omáčce. Poté přidejte med a šťávu, kterou jste vymačkali z nastrouhaného zázvoru v dlani. Vytáhněte dílky pomeranče a nechte prohřát na nejnižším plameni. Po vyjmutí masa z pánve přelijte omáčku do pánve, přidejte víno a máslo a asi 2 minuty redukujte.
  4. Na tenké plátky nakrájená prsa přelijte pomerančovou omáčkou a posypte je vařenými měsíčky pomeranče. Jako přílohu zvolte čerstvý salát, kuskus nebo rýži vařenou v páře.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento inspirativní recept na kachnu a l’Orange zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na placky ze sladkých brambor s pikantní avokádovou omáčkou, kterou si zamilujete.