Nadýchané kynuté jahodové knedlíky vařené nad párou: Lahodná letní klasika!

Zdroj: Věra Jančekova

Připravte si pravé letní pohlazení – nadýchané kynuté jahodové knedlíky vařené nad párou! Tyto jemné bochánky plněné sladkými jahodami a vanilkovým cukrem jsou dokonalým dezertem nebo lehkým hlavním jídlem. Podávané s rozvarem, zakysanou smetanou nebo šlehačkou, jsou ztělesněním letní pohody.

Co budete potřebovat?

Na kynuté těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka

Na náplň a dokončení:

  • Čerstvé jahody (množství dle počtu knedlíků, cca 500 g)
  • Vanilkový cukr (na posypání jahod)
  • Rozpuštěné máslo na potření
  • Přílohy dle chuti: jahodový rozvar, zakysaná smetana, šlehačka, strouhaný tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo atd.

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava kynutého těsta

  1. Vytvořte kvásek: Do malé misky dejte rozdrobené droždí, přisypte lžíci cukru a zalijte trochou vlažného mléka (cca 50 ml). Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (asi 10-15 minut), dokud se na povrchu neobjeví pěna.
  2. Zadělání těsta: Do velké mísy prosejte polohrubou mouku. Přidejte sůl a zbytek vlažného mléka, vejce a vzešlý kvásek. Vše důkladně prohněťte (nejlépe v robotu s hnětacím hákem nebo rukama) v hladké, pružné a nelepivé těsto. Hněťte alespoň 10 minut, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy.
  3. Kynutí: Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

2. Tvarování a vaření knedlíků

1) Příprava jahod: Jahody omyjte, osušte a odstraňte stopky. Pokud jsou jahody větší, můžete je rozpůlit.

2) Tvarování knedlíků: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál. Pomocí lžíce odebírejte kousky těsta (velikosti golfového míčku) a vytvarujte z nich placičky. Doprostřed každé placičky vložte jahodu a posypte ji trochou vanilkového cukru. Pečlivě zabalte jahodu do těsta a vytvarujte úhledný knedlíček, dbejte na to, aby byl dobře uzavřený.

3) Vaření nad párou: Knedlíky vařte nad párou (v parním hrnci nebo na pařáčku v hrnci s vroucí vodou) přibližně 15 minut. Během vaření nenechte pokličku zvednutou, aby neunikala pára.

4) Dokončení: Hotové knedlíky ihned po vytažení z pařáku propíchejte na několika místech párátkem, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Potřete je rozpuštěným máslem.

Vyzkoušejte také:

Všichni teď shánějí recept na tyto jablečné koláčky: Rychlé a křehoučké

Servírování

Jahodové knedlíky podávejte teplé. Na ně si můžete dát to, co máte nejraději: čerstvý jahodový rozvar, kopeček zakysané smetany, šlehačku, strouhaný tvaroh, nebo je jen posypat moučkovým cukrem a polít rozpuštěným máslem.