Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou

Tento lahodný jablečný koláč v sobě spojuje nadýchané vanilkové těsto, šťavnaté plátky jablek a voňavou skořici. Skutečnou specialitou je však smetanová poleva, která dodává koláči jemnost a vláčnost. Každý kousek se doslova rozplývá na jazyku, takže je ideální ke kávě, čaji nebo jako sladká tečka po obědě. Jednoduchá příprava a skvělá chuť z něj dělají oblíbený domácí dezert.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech

Jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 5 g soli
  • 5 ml vanilkový extrakt
  • 60 g rozpuštěné máslo
  • 250 ml horké mléko
  • 400 g univerzální mouka
  • 5 g prášek do pečiva

Ostatní:

  • 2 jablka

Poleva:

Pro jemnější sladkost:

  • med nebo javorový sirup

Jak budeme postupovat:

1. Příprava jemného těsta: Do mísy rozklepněte vejce, přisypejte cukr, sůl a ochuťte  vanilkovým extraktem. Elektrickým šlehačem vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté do směsi nalijte rozpuštěné máslo a horké mléko. Směs jemně promíchejte, aby byla hladká. Dále přisypejte univerzální mouku s práškem do pečiva a opět vyšlehejte, dokud těsto nebude krásně hladké a bez hrudek.

Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech
Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech
Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech

2. Připravte si formu na pečení o rozměrech 22 x 32 cm vymazanou máslem nebo olejem. Nalijte do ní připravené jemné těsto, které rovnoměrně stěrkou rozetřete a na těsto naaranžujte půlměsíce jablíček.

Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech
Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech
Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech

3. Příprava polevy: Do mísy si rozklepněte vejce, přilijte zakysanou smetanu, přisypejte cukr a ochuťte mletou skořicí. Pomocí šlehače vyšlehejte do jemné a hladké směsi.

Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech
Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech

4. Vzniklou polevou přelijte povrch jablek ve formě a pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C, dokud povrch nebude zlatavý. Po upečení nechejte koláč lehce vychladnout a jemně přelijte medem nebo javorovým sirupem pro jemně sladkou chuť.

Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech
JJemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech
Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech

5. Podávejte s laskou, velkou chutí a elegancí.

Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech
Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech
Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou
Zdroj: Cookrate – Czech

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.

VIDEO NÁVOD: