Domácí trdelník – recept na tradiční pochoutku

Trdelník patří mezi oblíbené sladkosti, které si zamilujete pro jejich křupavý povrch a jemné těsto uvnitř. Tento recept je od naší čtenářky Mili Milagros. Je snadný na přípravu a výsledkem je voňavá dobrota, která potěší celou rodinu. Navíc, pokud vám zbyde těsto, můžete ho využít na kreativní pečivo, jako je například kytička!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Domácí trdelník - recept na tradiční pochoutku
Zdroj: Mili Milagros

Domácí trdelník

Co budeme potřebovat:

  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 lžičku cukru
  • 21 g čerstvého droždí
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 vejce na potření
  • Skořicový cukr na obalení

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte směs stát na teplém místě asi 10 minut, dokud se nezačne tvořit pěna. Tím si ověříte, že droždí je aktivní.

Ve větší míse smíchejte polohrubou mouku a moučkový cukr. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a aktivované droždí. Vypracujte hladké a pružné těsto. Pokud je příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Tvarování trdelníků:

Po vykynutí rozdělte těsto na 6 stejných dílů. Každý díl rozválejte na dlouhý proužek. Proužky těsta namotávejte na trubičky na trdelník (nebo zavařovací sklenice obalené alobalem), přičemž těsto mírně překládejte přes sebe.

3. Pečení:

Trdelníky položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a obalte například ve skořicovém cukru (pokud máte rádi oříškovou chuť, můžete přidat nasekané ořechy nebo mleté mandle). Pečte je na 180 °C přibližně 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

4. Dokončení: 

Po upečení je nechte chvíli vychladnout a poté je můžete jemně stáhnout z formy.

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Čokoládový trdelník: Po upečení potřete trdelník rozpuštěnou čokoládou a posypte oříšky.
  • Naplněné trdelníky: Po upečení můžete trdelníky naplnit šlehačkou, zmrzlinou nebo mascarpone krémem.
  • Ovoce: Před pečením přidejte do těsta trochu sušeného ovoce, jako jsou rozinky, brusinky nebo nasekané sušené meruňky.
  • Slaná verze: Experimentujte se slanou variantou: do těsta nepřidávejte cukr, ale naopak přidejte trochu sýra (např. parmezán) a koření (oregano, tymián). Obalte ve směsi soli a bylinek.

Přejeme dobrou chuť!

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept:

Tvarohové koláče s domácí marmeládou, malinami a drobenkou