Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí – Vánoční delikatesa!

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí je lahodná a vděčná dobrota, která si získá srdce každého, kdo miluje tradiční české vánoční pečivo. Toto cukroví spojuje křehkost máslových těstíček s jemnou sladkostí medového krému a lahodnou chutí mandlí. Jeho příprava je sice trochu náročnější, ale výsledek stojí za to – každý kousek je doslova zážitkem pro chuťové buňky. Išelské cukroví je ideální na vánoční stůl, kde nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Pusťme se tedy do přípravy!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí

Co budeme potřebovat:

Kakaová kolečka – těsto:

  • 180 g hladká mouka
  • 50 g moučkový cukr
  • 20 g kakao
  • 150 g změklé máslo

Ořechová kolečka – těsto:

  • 180 g hladká mouka
  • 80 g moučkový cukr
  • 80 g mleté vlašské ořechy
  • 1 žloutek
  • 150 g změklé máslo

Krém:

  • 130 g změklé máslo
  • 2 lžíce moučkový cukr
  • 2 lžíce medu

Poleva:

Na zdobení:

  • mandle

Jak budeme postupovat:

1. Kakaová kolečka – těsto: Do mísy si nasypejte hladkou mouku, vsypejte moučkový cukr a kakao – jemně promíchejte metličkou. Poté do suché směsi vložte změklé máslo – znovu promíchejte a vypracujte těsto, které nechejte 1 hodinu odpočinout.

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV

2. Po 1 hodině těsto položte na pergamen a přikryjte ho druhým pergamenem. Poté těsto rozválejte na velký čtverec nebo kruh a vykrajujte kolečka ozdobným vykrajovátkem. Ozdobnou formičku nejprve namočte do trochu oleje a pak vykrajujte.

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV

3. Připravte si plech na pečení s pergamenem a položte na něj kolečka úhledně jedno vedle druhého s mezerami mezi nimi.

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV

4. Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 200 °C a po upečení je nechejte chvíli vychladnout.

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV

5. Ořechová kolečka – těsto: Do mísy si nasypejte hladkou mouku, vsypejte moučkový cukr a mleté vlašské ořechy. Poté do suché směsi vlijte žloutek a vložte změklé máslo – znovu promíchejte a vypracujte těsto, které nechejte 1 hodinu odpočinout.

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV

6. Po 1 hodině těsto položte na pergamen a přikryjte ho druhým pergamenem. Poté těsto rozválejte na velký čtverec nebo kruh a vykrajujte kolečka ozdobným vykrajovátkem. Ozdobnou formičku nejprve namočte do trochu oleje a pak vykrajujte.

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV

7. Připravte si plech na pečení s pergamenem a položte na něj kolečka úhledně jedno vedle druhého s mezerami mezi nimi.

8. Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 200 °C a po upečení je nechejte chvíli vychladnout.

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV

9. Krém: Do misky si vložte změklé máslo, nasypejte moučkový cukr a přidejte med – pořádně promíchejte do hladkého krému, který přendejte do zdobícího sáčku.

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV

10. Na spodní hladkou část ořechových koleček si naneste krém ve tvaru vlnek a jemně přitlačte hladkou stranou kakaových koleček.

Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV
Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí - Vánoční delikatesa!
Zdroj: Lahodný TV

11. Následně ořechovou stranu koleček namáčejte v rozpuštěné čokoládě. Pak položte znovu na pergamen, ozdobte mandlí a uložte do lednice. Stejný postup opakujte při každém kolečku.

12. Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí podávejte s láskou a vánoční atmosférou.

Dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept:

Vyzkoušejte tyto kakaové sádlovky plněné marmeládou, bílou čokoládou a lískovým oříškem