Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí je lahodná a vděčná dobrota, která si získá srdce každého, kdo miluje tradiční české vánoční pečivo. Toto cukroví spojuje křehkost máslových těstíček s jemnou sladkostí medového krému a lahodnou chutí mandlí. Jeho příprava je sice trochu náročnější, ale výsledek stojí za to – každý kousek je doslova zážitkem pro chuťové buňky. Išelské cukroví je ideální na vánoční stůl, kde nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Pusťme se tedy do přípravy!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí
Co budeme potřebovat:
Kakaová kolečka – těsto:
- 180 g hladká mouka
- 50 g moučkový cukr
- 20 g kakao
- 150 g změklé máslo
Ořechová kolečka – těsto:
- 180 g hladká mouka
- 80 g moučkový cukr
- 80 g mleté vlašské ořechy
- 1 žloutek
- 150 g změklé máslo
Krém:
- 130 g změklé máslo
- 2 lžíce moučkový cukr
- 2 lžíce medu
Poleva:
- 100 g rozpuštěná tmavá čokoláda
Na zdobení:
- mandle
Jak budeme postupovat:
1. Kakaová kolečka – těsto: Do mísy si nasypejte hladkou mouku, vsypejte moučkový cukr a kakao – jemně promíchejte metličkou. Poté do suché směsi vložte změklé máslo – znovu promíchejte a vypracujte těsto, které nechejte 1 hodinu odpočinout.
2. Po 1 hodině těsto položte na pergamen a přikryjte ho druhým pergamenem. Poté těsto rozválejte na velký čtverec nebo kruh a vykrajujte kolečka ozdobným vykrajovátkem. Ozdobnou formičku nejprve namočte do trochu oleje a pak vykrajujte.
3. Připravte si plech na pečení s pergamenem a položte na něj kolečka úhledně jedno vedle druhého s mezerami mezi nimi.
4. Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 200 °C a po upečení je nechejte chvíli vychladnout.
5. Ořechová kolečka – těsto: Do mísy si nasypejte hladkou mouku, vsypejte moučkový cukr a mleté vlašské ořechy. Poté do suché směsi vlijte žloutek a vložte změklé máslo – znovu promíchejte a vypracujte těsto, které nechejte 1 hodinu odpočinout.
6. Po 1 hodině těsto položte na pergamen a přikryjte ho druhým pergamenem. Poté těsto rozválejte na velký čtverec nebo kruh a vykrajujte kolečka ozdobným vykrajovátkem. Ozdobnou formičku nejprve namočte do trochu oleje a pak vykrajujte.
7. Připravte si plech na pečení s pergamenem a položte na něj kolečka úhledně jedno vedle druhého s mezerami mezi nimi.
8. Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 200 °C a po upečení je nechejte chvíli vychladnout.
9. Krém: Do misky si vložte změklé máslo, nasypejte moučkový cukr a přidejte med – pořádně promíchejte do hladkého krému, který přendejte do zdobícího sáčku.
10. Na spodní hladkou část ořechových koleček si naneste krém ve tvaru vlnek a jemně přitlačte hladkou stranou kakaových koleček.
11. Následně ořechovou stranu koleček namáčejte v rozpuštěné čokoládě. Pak položte znovu na pergamen, ozdobte mandlí a uložte do lednice. Stejný postup opakujte při každém kolečku.
12. Išelské vánoční cukroví s medovým krémem a mandlí podávejte s láskou a vánoční atmosférou.
Dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept:
Vyzkoušejte tyto kakaové sádlovky plněné marmeládou, bílou čokoládou a lískovým oříškem