Díky tomuto receptu na domácí křupavý turecký chléb získáte kromě vůně a chuti čerstvého chleba také neodolatelnou křupavost, kterou nabízí jen málo druhů chleba koupených v obchodě. Připravte se na jednoduchý postup a výsledek, který si ihned zamilujete.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí turecký chléb
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 balíček sušené droždí (10 g)
- 1 lžíce cukru (20 g)
- 1/2 sklenice mléka (100 ml)
- 1 sklenice vody (200 ml)
- 3,5 šálku mouky (420 g)
- 1 lžička soli (8 g)
- 2 lžíce oleje (20 ml)
Ostatní – Impregnace:
- 1 lžíce mouky (20 g)
- 3 lžíce vody (30 ml)
- 1 lžíce oleje (10 ml)
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy nasypejte sušené droždí a cukr, pak nalijte mléko a vodu – promíchejte. Dále nasypejte mouku a přisypejte sůl a opět dobře promíchejte. Ke konci přilijte do mísy olej a vypracujte ručně těsto do tvaru koule, kterou přikryjte víkem a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě. Měli by jste získat nadýchané pružné a nelepivé těsto.
2. Plnění: Do misky nasypejte mouku, přilijte vodu a olej – dobře promíchejte.
3. Výsledné těsto položte na čistou plochu vysypanou moukou a překrojte na 12 stejných dílů, z kterých vytvarujte kuličky a z nich placičky, které potřete a srolujte do tvaru rohlíků. Postup opakujte při každé jedné kuličce.
4. Potom je položte na plech vyložený pergamenem, přikryjte fólií a nechte cca 1 hodinu kynout na teplém místě a získáte nadýchané bochníky chleba.
5. Na závěr bochníky chleba posypejte prosátou moukou a udělejte do středu zářez.
6. Pečte v předehřáté troubě při 190 °C, podle potřeby dozlatova a dokřupava. Nezapomeňte na dno vyhřáté trouby nalijte vodu.
7. Po upečení domácí křupavý turecký chléb podávejte s láskou a skvělou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!