Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem je tradiční český pokrm, který kombinuje jemnou pikantnost křenové omáčky s výraznou chutí uzeného masa. Tento recept vám přináší klasiku české kuchyně do vašeho domova a je ideální volbou pro nedělní oběd nebo sváteční stůl.
Co budeme potřebovat
- Máslo: 100 g
- Brambory typu B: 500 g
- Sůl
- Kmín celý: 1 čajová lžička
- Vepřové koleno: 500 g
- Voda: 1 l
- Bujón (kuřecí): 1 ks
- Smetana ke šlehání (30%-33%): 180 ml
- Mouka hladká: 100 g
- Křen strouhaný: 80 g
- Cukr krupicový: 10 g
- Křen čerstvý: 20 g
- Petržel hladkolistá: 1 hrst
Jak budeme postupovat
1) Příprava brambor: Oloupané brambory vložte do hrnce a vařte je v osolené vodě s kmínem po dobu 20 minut.
2) Vaření masa: Ve vedlejším hrnci zalijte uzené maso vodou, přiveďte k varu a vařte 15 minut.
3) Příprava omáčky: Ve třetím, středním hrnci rozehřejte máslo a zaprašte je moukou. Za stálého míchání smažte 2 minuty. Vzniklou jíšku zalijte vodou, smetanou, vsypte rozdrobený bujón, osolte a prošlehejte metličkou. Na mírném stupni vařte 15 minut.
4) Dochucení omáčky: Do omáčky vmíchejte mletý křen a vařte další 2 minuty. Nakonec omáčku dochuťte cukrem a solí.
5) Servírování: Maso servírujte nakrájené na plátky, s omáčkou a brambory. Pokrm posypte čerstvým křenem a nasekanou petrželí.
Připravte si také:
- Vynikající cikánské řízky – ideální recept na oběd
- Recept na kuřecí Kung-Pao snadno a rychle
- Pikantní masová směs na topinky z kuřecího masa
Závěr
Tento recept na křenovou omáčku s uzeným masem a knedlíkem je skvělým příkladem bohaté české kulinářské tradice. Jeho příprava sice vyžaduje trochu více času a úsilí, ale výsledný pokrm je vynikající a jistě potěší každého milovníka dobrého jídla.