Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem

Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem je tradiční český pokrm, který kombinuje jemnou pikantnost křenové omáčky s výraznou chutí uzeného masa. Tento recept vám přináší klasiku české kuchyně do vašeho domova a je ideální volbou pro nedělní oběd nebo sváteční stůl.

Zdroj: Alena Majdová – starší

Co budeme potřebovat

  • Máslo: 100 g
  • Brambory typu B: 500 g
  • Sůl
  • Kmín celý: 1 čajová lžička
  • Vepřové koleno: 500 g
  • Voda: 1 l
  • Bujón (kuřecí): 1 ks
  • Smetana ke šlehání (30%-33%): 180 ml
  • Mouka hladká: 100 g
  • Křen strouhaný: 80 g
  • Cukr krupicový: 10 g
  • Křen čerstvý: 20 g
  • Petržel hladkolistá: 1 hrst

Jak budeme postupovat

1) Příprava brambor: Oloupané brambory vložte do hrnce a vařte je v osolené vodě s kmínem po dobu 20 minut.

2) Vaření masa: Ve vedlejším hrnci zalijte uzené maso vodou, přiveďte k varu a vařte 15 minut.

3) Příprava omáčky: Ve třetím, středním hrnci rozehřejte máslo a zaprašte je moukou. Za stálého míchání smažte 2 minuty. Vzniklou jíšku zalijte vodou, smetanou, vsypte rozdrobený bujón, osolte a prošlehejte metličkou. Na mírném stupni vařte 15 minut.

4) Dochucení omáčky: Do omáčky vmíchejte mletý křen a vařte další 2 minuty. Nakonec omáčku dochuťte cukrem a solí.

5) Servírování: Maso servírujte nakrájené na plátky, s omáčkou a brambory. Pokrm posypte čerstvým křenem a nasekanou petrželí.

Připravte si také:

Závěr

Tento recept na křenovou omáčku s uzeným masem a knedlíkem je skvělým příkladem bohaté české kulinářské tradice. Jeho příprava sice vyžaduje trochu více času a úsilí, ale výsledný pokrm je vynikající a jistě potěší každého milovníka dobrého jídla.