Představujeme vám recept na roládu “Větrník”, která je tak dobrá, že si ji nebudete moci vynachválit. Tento dezert přináší klasickou chuť oblíbeného větrníku v novém, jednodušším provedení bez potřeby cukrářského sáčku. Pro dokonalou chuť doporučujeme podávat s kopečkem šlehačky.
Co budeme potřebovat:
Pro krém:
- Vejce: 2 kusy
- Cukr: 100 g
- Mléko: 400 ml
- Kukuřičný škrob: 30 g
- Vanilín
- Máslo: 50 g
Pro těsto:
- Máslo: 80 g
- Voda: 150 ml
- Sůl: 1 g
- Cukr: 3 g
- Hladká mouka: 100 g
- Vejce: 3 kusy
Rozměr plátu: 30×40 cm
Jak budeme postupovat:
1) Příprava krému: Vejce rozmícháme s cukrem a škrobem. Přidáme mléko, dobře promícháme a přeneseme na plamen. Uvaříme hustý pudink, odstavíme z plamene a do ještě horkého vmícháme máslo. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
2) Příprava těsta: V hrnci na plameni rozpustíme máslo s vodou, přidáme cukr a sůl. Jakmile se směs začne vařit, přidáme mouku a za stálého míchání odpalujeme těsto. Po odstavení z plamene necháme těsto chvíli vychladnout a poté do něj postupně vmícháme vejce.
3) Pečení: Těsto natřeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme při 190°C asi 15 minut.
4) Finalizace: Hotový plát potřeme připraveným krémem a srolujeme. Roládu zabalíme do pečícího papíru a necháme vychladnout v chladničce minimálně 1 hodinu. Poté nakrájíme a podáváme.
VIDEO NÁVOD:
Závěr
Roláda “Větrník” je skvělou volbou pro každého, kdo hledá jednoduchý, ale efektní dezert. Je ideální pro speciální příležitosti nebo jen tak ke kávě. Nezapomeňte podávat s šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.