Hledáte dokonalý dezert, který je rychlý, jednoduchý a zároveň neodolatelně chutný? Naše receptura na čokoládový dort se smetanou a mascarpone je přesně to, co potřebujete. Tento lahodný dort kombinuje jemnou chuť čokolády s bohatou a krémovou texturou smetany a mascarpone. Pojďte se s námi pustit do přípravy a užít si sladký život na plno!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort se smetanou a mascarpone
Co budeme potřebovat:
Pro korpusy:
- 6 vajec (každé o hmotnosti 65 g)
- špetka soli
- 165 g cukru
- 130 g mouky
- 40 g kakaového prášku
- 1-1,5 lžičky prášku do pečiva (volitelné)
Korpus jsme pekli na obdélníkovém plechu o rozměrech 29,5 x 38,5 cm.
Pro krém:
- 500 g zakysané smetany 20% (může být nahrazena šlehačkou 30-35%)
- 300 g mascarpone (může být nahrazeno zakysanou smetanou s obsahem tuku 30% nebo oddělenou od syrovátky)
- 100 g moučkového cukru;
- 40 g kakaového prášku
Pro polevu:
- 50 g hořké čokolády 50-60%
- 40 ml mléka 3,5%
- 20 g másla 82%
Z těchto ingrediencí získáte dort o rozměrech 18 x 27 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte korpusy: opatrně oddělte bílky od žloutků, tak aby se žádná část žloutku nedostala do bílků.
2. Vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud nezpění. Postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří pevné špičky. Měli byste získat jemný, homogenní a stabilní sníh.
3. Postupně vmíchávejte žloutky do sněhu z bílků, použijte mixér na nízkou rychlost.
4. Postupně (ve 2-3 etapách) přidejte prosátou mouku smíchanou s kakaovým práškem a práškem do pečiva (volitelně). Míchejte špachtlí, provádějte kruhové pohyby zdola nahoru.
5. Přeneste těsto na plech vyložený pečícím papírem. Rozetřete rovnoměrně.
6. Pečte korpus 15 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Hotovost ověřte špejlí.
7. Otočte korpus na jiný kus pečícího papíru a odstraňte ten, který byl na jeho povrchu. Nechte korpus vychladnout na pokojovou teplotu, pak upravte jeho okraje. Rozkrojte ho napůl (ve směru napříč) a pak tyto části podélně.
8. Připravte krém: vyšlehejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem do hladka. Poté smíchejte s mascarpone, použijte mixér.
9. Přidejte prosátý kakaový prášek. Důkladně promíchejte metlou.
10. Sestavte dort: naskládejte korpusy, mezi ně naneste vrstvu krému (každou čtvrtinu rovnoměrně rozetřete po okrajích dortu).
11. Ozdobte dort: rozemelte zbytky korpusu, které zůstaly po úpravě jeho okrajů, v mixéru. Dort okraje posypte těmito zbytky.
12. Připravte polevu: v hrnci s tlustým dnem rozpusťte na mírném ohni mléko, máslo a rozlámanou čokoládu, stále míchejte, dokud nezískáte homogenní směs.
13. Přeneste polevu do cukrářského sáčku a ozdobte povrch dortu.
14. Dejte dort na několik hodin do lednice.
15. Dort nakrájejte a podávejte s radostí!
Přejeme dobrou chuť ve společnosti vašich blízkých!