Nejchutnější paštika z hovězích jater! Recept s ideálně vyváženou chutí

Představujeme vám nejchutnější paštiku z hovězích jater, která vás ohromí svým výrazným aroma a dokonale vyváženou chutí! Tento recept je klíčem ke kulinářské dokonalosti, která spojuje bohatost jater s harmonií dalších ingrediencí. S naším jednoduchým průvodcem budete mít možnost vytvořit si vlastní lahodný pokrm, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Dejte svým pokrmům nový rozměr a vyzkoušejte tuto neodolatelnou paštiku z hovězích jater s ideálně vyváženou chutí!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Paštika z hovězích jater
Zdroj: retete-usoare.eu

Paštika z hovězích jater

Co budeme potřebovat:
  • 450 g oloupané cibule
  • 450 g oloupaných mrkví
  • 900 g hovězích jater
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • 250 g másla (nebo 200 g másla a 100 g zakysané smetany se 10% tuku)
  • 10-12 g soli
  • 3-5 g mletého černého pepře

Jak budeme postupovat:

1. Oloupejte cibuli a mrkve. Cibuli nakrájejte na malé kostky a mrkev na hrubém struhadle.

2. Játra zbavte nečistot a nakrájejte je na proužky o tloušťce přibližně 1 cm.

Paštika z hovězích jater
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Rozehřejte pánvičku s trochou oleje a přidejte cibuli k osmažení. Jakmile začne hnědnout, přidejte mrkev a promíchejte. Zároveň si na jiné pánvičce rozehřejte trochu oleje a přidejte k tomu játra, aby se zelenina a játra smažila současně. Jakmile přidáte játra, smažte je maximálně 10 minut, neustále míchaje.

Tip: Doporučujeme nepřidávat sůl na játra, protože sůl by z jater vytáhla veškerou tekutinu. My potřebujeme, aby byla játra měkká a šťavnatá.

4. Po uplynutí doby smažení jater odstraňte pánev z ohně, dejte ji na studený povrch, zakryjte pokličkou a nechte játra na pánvi dalších 3-5 minut, aby se dovařila ve stejné teplotě.

Paštika z hovězích jater
Zdroj: retete-usoare.eu

5. V hrnci ohřejte zakysanou smetanu a přiveďte ji k bodu varu.

Tip: My jsme přidali máslo a zakysanou smetanu. Zakysanou smetanu přidáváme, abychom mohli paštiku uchovat v lednici déle. Vy můžete použít pouze máslo a přeskočit tuto fázi. Pokud však chcete přidat zakysanou smetanu, mějte na paměti, že byste měli snížit množství másla – přidejte pouze 200 gramů.

6. Jakmile zakysaná smetana začne být vroucí, odstraňte hrnec z ohně a přidejte smažená játra a zeleninu. Teprve nyní dochuťte budoucí paštiku solí a mletým černým pepřem. Vše promíchejte lžící.

Paštika z hovězích jater
Zdroj: retete-usoare.eu

Tip: Použijte prostorný hrnec, abyste měli snadné míchání i mixování ingrediencí na paštiku.

7. Přidejte máslo a ingredience rozmixujte pomocí mixéru, dokud nezískáte hladkou a krémovou pastu.

Paštika z hovězích jater
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Hotovou paštiku přendejte do požadovaných nádob a nechte ji v lednici vychladnout po dobu minimálně 2 hodin.

Z těchto ingrediencí získáte 1,5 kg domácí paštiky.

Paštika z hovězích jater
Zdroj: retete-usoare.eu

Dobrou chuť!