Dnes Vám představíme recept na lahodné a syté masové kuličky. Příprava je velmi jednoduchá, a dokonce je díky pečení v troubě, i méně kalorická, než při smažení na oleji. Nebojte se, pokrm bude stejně dobrý! Tak se do toho pusťme.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Šťavnaté masové kuličky:
Co budeme potřebovat:
- 700-800 g masa (nejlépe vepřového + hovězího)
- jedna velká cibule
- 100-120 g bílé strouhanky nebo strouhanky (+ voda nebo mléko – na namočení)
- 100-150 ml vody
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- 2 stroužky česneku (nebo podle chuti)
- olej – na vymazání plechu a karbanátků
- 1-2 lžíce sójové omáčky (nepovinné)
Jak budeme postupovat:
1) Strouhanku zalijte vodou nebo mlékem. Nechte ji nasáknout.

2) Maso a cibuli nakrájejte na kousky.
3) Maso, cibuli, česnek a strouhanku, které jsme ručně vymačkali, vložíme do mlýnku na maso. Vložte je do hluboké mísy.

4) Podle chuti přidejte sůl a mletý černý pepř. Masovou směs dobře promíchejte a prohněťte a postupně do ní přidávejte vodu. Měli byste získat poměrně šťavnaté složení.

5) Rukama navlhčenýma vodou tvarujte karbanátky a pokládejte je na olejem vymazaný plech.


6) Štětcem je potřete olejem.

7) Karbanátky pečte 30 minut v troubě předehřáté na 220 °C.

8) Poté do pánve přidejte trochu vody (pokud se všechna tekutina odpařila) a sójovou omáčku. Pečte dalších 10 minut.

9) Karbanátky podávejte s omáčkou na pánvi a přílohou podle vlastního výběru: bramborovou kaší, pohankou, rýží nebo těstovinami.


Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!