Připravte si měkké a nadýchané domácí uzlíky. Když nemáte v lednici vejce nebo je nemůžete použít v dietě a máte chuť na koblihy, můžete si je připravit bez této přísady. Jsou stejně měkké, nadýchané a hladké. Nikdo je nemůže odmítnout!
Co budeme potřebovat:
- 160 ml teplé vody
- 5 g sušeného droždí
- 2 lžíce cukru (+ na posypání)
- 8 g vanilkového cukru
- strouhaná pomerančová kůra – podle chuti
- 2 lžíce rafinovaného slunečnicového oleje (+ na opékání)
- 300 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce másla
Jak budeme postupovat:
1. Do hluboké mísy nalijte teplou vodu. Rozpusťte v něm sušené droždí.
2. Přidejte opražený cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a rafinovaný slunečnicový olej.
3. Postupně přidejte prosátou mouku a sůl. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být měkké, homogenní a nelepivé.
4. Do těsta vmíchejte měkké máslo (pokojové teploty). Po opětovném uhlazení ho hněťte dalších 5 minut.
5. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 60 minut kynout na teplém místě.
6. Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.
7. Z každého kousku těsta vyválejte dlouhou tyčinku o tloušťce asi 8-10 mm. Poté ji přeložte a překrývající se část přilepte prsty – jak je znázorněno na obrázcích níže.
8. Koblihy položte na pečicí papír. Přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je 20 minut odpočívat.
9. Na pánvi rozehřejte velké množství oleje. Dřevěnou špejlí můžete zkontrolovat, zda je dostatečně horká: Pokud se kolem ní po ponoření do oleje objeví spousta malých bublinek, můžete začít koblihy smažit.
10. Koblihy přendejte na olej a opatrně zespodu odstraňte pečicí papír (aby si zachovaly pěkný tvar). Smažte je na mírném ohni z obou stran dozlatova.
11. Přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečný olej.
12. Obalte je v jemném cukru.
13. Uzlíky podávejte s velkým potěšením!