Květinky z kynutého těsta s čokoládovou náplní je atraktivní, chutná a slavnostní. Připravte si ho a rozmazlujte svou rodinu takovou pochoutkou!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 490-510 g hladké mouky
- 240 ml mléka
- 2 velká vejce
- 70 g cukru
- 6 g soli
- 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého droždí
- 60 g másla
Čokoládová náplň:
- 50 g hořké nebo mléčné čokolády
- 55 g cukru
- 30 g mouky
- 20 g kakaového prášku
- 1 vaječný bílek
- 75 ml mléka
- 25 g másla
- špetka soli
Pro sirup:
- 60 ml vody
- 60 g cukru
Ostatní: 1 žloutek + 1/2 lžíce mléka (na potření směsi před pečením).
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do hluboké mísy dejte droždí, 1 lžičku celkového množství cukru, teplé mléko a 1 lžíci prosáté mouky. Velmi dobře promíchejte.
2. Nechte těsto “odpočívat” asi 10 minut, dokud nezačne pěnit.
3. Poté přidejte zbývající cukr, sůl a vejce. Velmi dobře promíchejte.
4. Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve promíchejte stěrkou a poté hněťte rukama, abyste získali velmi měkké a lepivé těsto: dávejte pozor, abyste ho nepotřísnili příliš velkým množstvím mouky. Hněťte ho 4-5 minut, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy.
5. Poté do těsta postupně (ve 4-5 dávkách) vmíchejte měkké máslo a pokaždé hněťte, dokud není těsto hladké. Pokud se těsto na konci těžce lepí na pracovní plochu, můžete ho posypat trochou mouky. Výsledkem by mělo být hladké, homogenní, měkké a naplněné spoustou vzduchových bublinek.
8. Přidejte bílek a trochu mléka. Velmi dobře promíchejte, abyste získali homogenní a hustou směs.9. Zbylé mléko přiveďte k bodu varu. Přidejte ji do vzniklé směsi a rozmixujte do hladka.
10. Směs přelijte do hrnce, ve kterém jste ohřívali mléko. Za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.11. Odstavte z ohně. Ihned do něj přidejte špetku soli, měkké máslo a čokoládu nalámanou na kousky. Velmi dobře promíchejte.12 .Čokoládovou hmotu dejte do suché misky a přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem. Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho dejte na 15-20 minut do chladničky nebo dokud těsto neztuhne.
13. Vytvarujte “květinu”: Vykynuté těsto trochu prohněťte a rozdělte ho na 3 stejné díly o hmotnosti asi 315 g. Vytvarujte z nich kuličky, přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 10-15 minut odpočívat.
Pravděpodobně vám zbydou 1-2 lžíce čokoládové pasty: můžete ji přidat do jiných pokrmů nebo si ji vychutnat se sušenkami či chlebem.17.Vyválejte poslední plát těsta a položte ho na ostatní pláty těsta. Trochu slepte okraje.18. Z překrývajících se plátů těsta vystřihněte pomocí 27 cm dlouhé formy kruh. Můžete ho nechat větší: nejdůležitější je, aby se těsto vešlo na plech.19. Doprostřed plátů těsta položte misku, sklenici nebo hrnek o průměru 7 cm. Pak je ostrým nožem rozdělte na 16 stejných dílů.20. Vezměte 2 části těsta a třikrát je rozválejte v různých směrech. Pak konce spojte. Tím se vytvoří “okvětní lístek” “květu”.
23. Poté ji pomocí silikonového štětce potřete žloutkem smíchaným s 1/2 lžíce mléka.24. Pečte “floret” 30-35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
27. Vyjměte “květinu” z trouby a potřete ji vychladlým sirupem (pokud ji plánujete péct 1-2 dny před svátky, můžete množství sirupu zvýšit). Nechte vychladnout.
28 .Kytičku z kynutého těsta s čokoládovou náplní rozdělte a podávejte. Je šťavnatá, měkká, nadýchaná a lahodná!Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!