
Květinky z kynutého těsta s čokoládovou náplní je atraktivní, chutná a slavnostní. Připravte si ho a rozmazlujte svou rodinu takovou pochoutkou!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 490-510 g hladké mouky
- 240 ml mléka
- 2 velká vejce
- 70 g cukru
- 6 g soli
- 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého droždí
- 60 g másla
Čokoládová náplň:
- 50 g hořké nebo mléčné čokolády
- 55 g cukru
- 30 g mouky
- 20 g kakaového prášku
- 1 vaječný bílek
- 75 ml mléka
- 25 g másla
- špetka soli
Pro sirup:
- 60 ml vody
- 60 g cukru
Ostatní: 1 žloutek + 1/2 lžíce mléka (na potření směsi před pečením).
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do hluboké mísy dejte droždí, 1 lžičku celkového množství cukru, teplé mléko a 1 lžíci prosáté mouky. Velmi dobře promíchejte.
2. Nechte těsto „odpočívat“ asi 10 minut, dokud nezačne pěnit.
3. Poté přidejte zbývající cukr, sůl a vejce. Velmi dobře promíchejte.
4. Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve promíchejte stěrkou a poté hněťte rukama, abyste získali velmi měkké a lepivé těsto: dávejte pozor, abyste ho nepotřísnili příliš velkým množstvím mouky. Hněťte ho 4-5 minut, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy.
5. Poté do těsta postupně (ve 4-5 dávkách) vmíchejte měkké máslo a pokaždé hněťte, dokud není těsto hladké. Pokud se těsto na konci těžce lepí na pracovní plochu, můžete ho posypat trochou mouky. Výsledkem by mělo být hladké, homogenní, měkké a naplněné spoustou vzduchových bublinek.

7. Připravte čokoládovou náplň: Do hluboké mísy dejte prosátou mouku a kakaový prášek. Přidejte cukr. Míchejte.
8. Přidejte bílek a trochu mléka. Velmi dobře promíchejte, abyste získali homogenní a hustou směs.
10. Směs přelijte do hrnce, ve kterém jste ohřívali mléko. Za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.

13. Vytvarujte „květinu“: Vykynuté těsto trochu prohněťte a rozdělte ho na 3 stejné díly o hmotnosti asi 315 g. Vytvarujte z nich kuličky, přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 10-15 minut odpočívat.

16. Podobným způsobem vyválíme druhý kus těsta. Vzniklý plát překryjte na první plát a rukama ho dobře roztáhněte, aby byly okraje rovné. Potřete stejným množstvím náplně a okraje nechte volné.
Pravděpodobně vám zbydou 1-2 lžíce čokoládové pasty: můžete ji přidat do jiných pokrmů nebo si ji vychutnat se sušenkami či chlebem.

18. Z překrývajících se plátů těsta vystřihněte pomocí 27 cm dlouhé formy kruh. Můžete ho nechat větší: nejdůležitější je, aby se těsto vešlo na plech.
19. Doprostřed plátů těsta položte misku, sklenici nebo hrnek o průměru 7 cm. Pak je ostrým nožem rozdělte na 16 stejných dílů.
20. Vezměte 2 části těsta a třikrát je rozválejte v různých směrech. Pak konce spojte. Tím se vytvoří „okvětní lístek“ „květu“.
21. Totéž proveďte s ostatními kousky těsta. Až vytvarujete všechny „okvětní lístky“, slepte jejich konce k sobě a „švy“ pod nimi schovejte.
22. Přikryjte „květinu“ potravinovou fólií a nechte ji 60 minut „odpočívat“ při pokojové teplotě.
23. Poté ji pomocí silikonového štětce potřete žloutkem smíchaným s 1/2 lžíce mléka.

27. Vyjměte „květinu“ z trouby a potřete ji vychladlým sirupem (pokud ji plánujete péct 1-2 dny před svátky, můžete množství sirupu zvýšit). Nechte vychladnout.


Přečtěte si také:
- Babiččina domácí sekaná: Recept na nejlepší a nejšťavnatější maso
- Rychlý perník s čokoládovou polevou a kokosem: Vláčný recept na plech
- Vepřová kotleta na houbách s rýží: Recept na šťavnaté dušené maso
- Lotus řezy s vanilkovým pudinkem: Recept na nebesky dobrý dezert
- Tradiční máslová vánočka jako od babičky: Krok za krokem k dokonalosti






















































