Švestkové kuličky z bramborového těsta potřené máslem, posypané mákem a cukrem. Jedno z nejlepších tradičních jídel. Dezert nebo hlavní jídlo? Vzpomínám si, že u nás doma se knedlíky vždycky vařily jako sladké hlavní jídlo. Když je dělám, vždycky si vzpomenu na naši babičku. Na přípravu těsta použila jednoduchý recept a já se o něj s vámi ráda podělím.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.- 800 g brambory
- 300 g polohrubá mouka
- 1 ks vejce
- 1 špetka sůl
- 20 ks menší švestky
- podle chuti rozpuštěné máslo, strouhanka, mák, ořechy, granko, moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
- Brambory uvařte ve slupce. Po vychladnutí je oloupejte a rozmačkejte nebo nastrouhejte najemno.
- Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou.
- Na pracovní ploše smíchejte brambory, mouku, vejce a sůl. Vypracujte nelepivé těsto. Po částech ho rozválejte na asi 3 mm a vykrajujte kolečka (pomocí skleničky nebo hrníčku) o průměru asi 6 cm. Na každé kolečko položte na plátky nakrájenou a vypeckovanou švestku. Zavřete je a srolujte do kuličky mezi dlaněmi.
- Kuličky vařte v osolené vodě, dokud všechny nevyplavou na hladinu. Poté ještě několik minut povařte, aby těsto nebylo syrové.
- Podávejte posypané cukrem a s opečenou strouhankou nebo podle chuti mletým mákem, ořechy… a přelité rozpuštěným máslem.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento skvělý recept na švestkové kuličky z bramborového těsta zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na domácí kváskové buchty s mákem a ořechy připravené podle tradičního babiččina receptu!