Domů Občerstvení

Domácí pita chléb

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

Měkoučký, voňavý a univerzální – skvělý na kebab, zeleninové směsi nebo dipy. Domácí pita chléb je překvapivě jednoduchá na přípravu a odmění vás dokonalou chutí i texturou. Uvnitř se při pečení vytvoří kapsa, kam můžete schovat maso, zeleninu nebo omáčku. Tento recept kombinuje hebkost jogurtového těsta a lehce křupavý povrch.

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

Domácí pita chléb

Co budeme potřebovat:


Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku:

Do mísy nalijte vlažné mléko, vodu, přidejte cukr a droždí. Vše rozmíchejte a nechte pár minut odpočívat.

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Míchání těsta a kynutí:

V míse smíchejte olej, jogurt a sůl.

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté přisypte hladkou mouku a kvásek.

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

Rukou těsto promačkávejte, dokud se všechny suroviny nespojí. Těsto má být měkké, elastické a lehce lepivé – nemělo by být tuhé.

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

Z těsta vytvarujte bochánek, lehce ho posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Tvarování placek:

Vykynuté těsto přeneste na lehce pomoučenou pracovní desku a rozdělte ho na 5 stejných částí. Z každé vytvarujte bochánek, přikryjte je utěrkou a nechte 15 minut odpočinout.

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté každý bochánek rozválejte na placku o průměru asi 15 cm a tloušťce 4–6 mm.

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Pečení:

Přeneste placky na plech s pečicím papírem (nejlépe na dva, aby měly prostor) a ihned dejte do předehřáté trouby na 240 °C.

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pečte 6–10 minut – pita se začne po pár minutách krásně nafukovat. Sledujte je pozorně – měly by zůstat světlé, jen lehce zlatavé.

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Servírování:

Po upečení nechte pity vychladnout. Před plněním je rozkrojte zubatým nožem napůl – uvnitř se vytvoří kapsa, ideální pro náplně. Podávejte teplé nebo mírně vychladlé.

Domácí pita chléb
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Dochucení: Do těsta můžete přidat špetku sušeného česneku, tymiánu nebo rozmarýnu – pita bude voňavější a skvěle se hodí k zeleninovým směsím.
  • Přepečení: Pokud se vám přece jen podaří pitu upéct trochu víc, hned po vytažení z trouby lehce potřete vršek trochou vody pomocí štětce. Pita krásně změkne, kůrka zvláční a bude znovu měkká.
  • Křupavější varianta: Před pečením pitu potřete olivovým olejem a posypte sezamem nebo hrubou solí – získá tak chutnou, lehce křupavou kůrku.
  • Sladká pita (netradiční varianta): Do těsta přidejte trochu vanilkového cukru a po upečení ji naplňte tvarohem, ovocem nebo marmeládou. Skvělá je i potřená máslem a posypaná skořicovým cukrem.

VIDEO NÁVOD:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!

 

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!