Domů Polévky

Bosňáky, mimořádně chutné chlebové housky plněné krémovou česnečkou

Bosňáky plněné krémovou česnečkou
Zdroj: Silvia Šutovská Horská

Pokud hledáte něco opravdu výjimečného na večeři nebo pohostění, tyto domácí housky plněné krémovou česnekovou polévkou od Silvie Šutovské Horské vás nadchnou! Chlebové bochánky s křupavou kůrkou a jemnou střídou jsou skvělým základem pro hustou, voňavou polévku s česnekem, bramborami a sýrem.

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Bosňáky plněné krémovou česnečkou

Co budeme potřebovat:

Na bosňáky (6 ks):

  • 250 g hladké chlebové mouky (T650)
  • 250 g žitné chlebové mouky
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička octa
  • 1,5 lžičky soli
  • 350 ml vlažné vody
  • 75 g syrového bramboru – vyzkoušejte také recept na bramborové pagáčky z kynutého těsta
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 vejce (na potření)
  • Hrubou sůl (na posypání)

Na krémovou česnečku:

  • 4 střední brambory
  • 1 l zeleninového vývaru (nebo voda + 1 kostka bujónu)
  • Vydlabaná střídka z bosňáků
  • Sůl, vegeta nebo jiné dochucovadlo
  • 4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
  • Strouhaný sýr (eidam, gouda)

Příprava: 40 minut. Kynutí: 1–1,5 hodiny. Pečení: 30 minut. Celkem: cca 2,5 hodiny. Porce: 6 kusů.


Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta na bosňáky:

Dejte do mísy hladkou a žitnou mouku, přidejte med, ocet, sůl, droždí a vlažnou vodu. Nastrouhejte syrový brambor a přidejte ho do směsi. Pomocí robotu s hnětacím hákem důkladně vypracujte těsto, které bude trochu řidší, ale hladké a pružné. Posypte těsto moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 60–90 minut).

2. Tvarování bochánků:

Vyklopte vykynuté těsto na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte ho na 6 stejných kousků a vytvarujte kulaté bochánky. Pokud se těsto lepí, lehce ho podsypte moukou, ale nepřehánějte to! Bochánky klaďte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, nařízněte ostrou žiletkou nebo nožem a posypte hrubou solí.

Bosňáky, mimořádně chutné chlebové housky plněné krémovou česnečkou
Zdroj: Silvia Šutovská Horská
3. Pečení:

Nechte bochánky dokynout, zatímco se trouba rozehřívá na 200 °C. Pečte na spodní mřížce trouby přibližně 25–30 minut, dokud nezezlátnou. Po upečení je přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Bosňáky, mimořádně chutné chlebové housky plněné krémovou česnečkou
Zdroj: Silvia Šutovská Horská
4. Příprava krémové česnečky:

Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kousky a dejte je vařit do osolené vody s bujónem. Vařte, dokud se nezačnou rozpadat. Sejměte hrnec z plotny a přidejte vydlabanou střídu z bosňáků. Nechte chvíli nasáknout a poté polévku rozmixujte dohladka. Vraťte ji na plotnu, dochuťte solí, Vegetou nebo jiným kořením a nechte krátce přejít varem. Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a stáhněte z ohně. Hustotu polévky upravte podle chuti – na plnění bosňáků by měla být hustší.

5. Plnění bosňáků a servírování:

Vychladlé bosňáky seřízněte nahoře a vydlabejte vnitřek. Horkou česnečku nalijte do vydlabaných bochánků. Posypte strouhaným sýrem a ihned podávejte.

Přejeme dobrou chuť!

Bosňáky, mimořádně chutné chlebové housky plněné krémovou česnečkou
Zdroj: Silvia Šutovská Horská

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: