
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 3/4 kostky čerstvého droždí
- špetka soli
- 250 ml teplého mléka
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce rozpuštěného sádla
- 1 lžíce cukru (do kvásku)
- Ovoce na plnění – ideálně švestky, ale hodí se i meruňky, jahody či borůvky
Postup přípravy
1) Z mléka, cukru, droždí a lžičky mouky připravte kvásek. Nechte ho vzejít na teplém místě.
2) V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, olej, sádlo a vykynutý kvásek. Vypracujte hladké těsto.
3) Nechte kynout asi 1 hodinu, dokud těsto zdvojnásobí svůj objem.
4) Z těsta tvarujte kuličky a plňte ovocem dle chuti. Nechte je na pomoučeném stole ještě 15 minut pod utěrkou dokynout.
5) Knedlíky vařte v páře – použijte pařáček vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem. Vařte po 6 kusech 10–11 minut (podle velikosti).
6) Po vytažení knedlíky propíchněte jehlicí, aby odešla pára a knedlíky nezvlhly.
Tipy pro nejlepší knedlíky
- Sádlo v těstě dodává knedlíkům vláčnost a skvělou chuť – určitě doporučuji vyzkoušet.
- První knedlík vždy rozkrojte, abyste se ujistili, že je správně uvařený.
- Knedlíky chutnají skvěle s rozpuštěným máslem, posypané cukrem, kakaem nebo mákem.
Připravte si také
- Recept na dokonalý kynutý koláč s tvarohem, meruňkami, švestkami a ostružinami
- Švestkový koláč s máslovou drobenkou – tradiční recept jako od babičky
Závěr
Kynuté knedlíky se švestkami jsou láska na první sousto. Nadýchané těsto, šťavnaté ovoce a jemná sladkost vytváří pokrm, který je symbolem domácí pohody. Skvěle poslouží jako hlavní chod i jako sladký dezert. Vyzkoušejte je a uvidíte, proč patří mezi nejoblíbenější klasiky české kuchyně.
Přečtěte si také:
- Vánoční linecké v nové podobě: křehké cukroví s čokoládou a preclíkem, které si zamilujete
- Nejlepší išelské dortíčky: jemná ořechová náplň a meruňková marmeláda, které se rozplývají na jazyku
- Frgálová buchta na plech: nadýchaný koláč s tvarohem, marmeládou a mákem
- Lučinové knedlíky: zdravá a jednoduchá příloha plná bílkovin
- Bublanina s třešněmi











































