Domů Recepty

Kynuté knedlíky se švestkami – nadýchaná klasika české kuchyně

Recept na kynuté knedlíky se švestkami.
Připravte si tyto luxusní kynuté knedlíky se švestkama. Zdroj: Jana Jančíková
Kynuté knedlíky plněné ovocem patří mezi největší poklady české kuchyně. Jsou jemné, nadýchané a po rozkrojení se z nich line vůně švestek nebo jiného sezónního ovoce. Připravit je není složité – stačí trochu času na kynutí a chuť na sladký oběd či dezert, který vždycky pohladí po duši.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 3/4 kostky čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 250 ml teplého mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce rozpuštěného sádla
  • 1 lžíce cukru (do kvásku)
  • Ovoce na plnění – ideálně švestky, ale hodí se i meruňky, jahody či borůvky

Postup přípravy

1) Z mléka, cukru, droždí a lžičky mouky připravte kvásek. Nechte ho vzejít na teplém místě.

2) V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, olej, sádlo a vykynutý kvásek. Vypracujte hladké těsto.

3) Nechte kynout asi 1 hodinu, dokud těsto zdvojnásobí svůj objem.

4) Z těsta tvarujte kuličky a plňte ovocem dle chuti. Nechte je na pomoučeném stole ještě 15 minut pod utěrkou dokynout.

5) Knedlíky vařte v páře – použijte pařáček vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem. Vařte po 6 kusech 10–11 minut (podle velikosti).

6) Po vytažení knedlíky propíchněte jehlicí, aby odešla pára a knedlíky nezvlhly.

Tipy pro nejlepší knedlíky

  • Sádlo v těstě dodává knedlíkům vláčnost a skvělou chuť – určitě doporučuji vyzkoušet.
  • První knedlík vždy rozkrojte, abyste se ujistili, že je správně uvařený.
  • Knedlíky chutnají skvěle s rozpuštěným máslem, posypané cukrem, kakaem nebo mákem.

Připravte si také

Závěr

Kynuté knedlíky se švestkami jsou láska na první sousto. Nadýchané těsto, šťavnaté ovoce a jemná sladkost vytváří pokrm, který je symbolem domácí pohody. Skvěle poslouží jako hlavní chod i jako sladký dezert. Vyzkoušejte je a uvidíte, proč patří mezi nejoblíbenější klasiky české kuchyně.