Připravte si domácí křupavé a vláčné hrnkové pletýnky

Připravte si doma křupavé a vláčné hrnkové pletýnky, které jsou ideální pro snídani nebo jako doplněk k obědu či večeři. Tento recept je snadný a výsledek je vždy lahodný.

Zdroj: Andrea Jakubíková

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce (1 do těsta, 1 na potření)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 čerstvé droždí
  • 1 lžička cukru
  • Volitelné: semínka (sezam, mák) nebo hrubá sůl na posypání

Postup

1) V malém hrnci nebo mikrovlnné troubě zahřejte mléko, aby bylo vlažné, a rozmíchejte v něm droždí a cukr. Nechte stát 10 minut, dokud kvásek nezačne bublat.

2) Ve velké míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku se solí.

3) Přidejte olej a jedno vejce do suchých ingrediencí, poté vmíchejte připravený kvásek.

4) Vypracujte těsto, dokud není hladké a pružné. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.

5) Nechte těsto kynout na teplém místě pod utěrkou asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

6) Na pomoučené ploše rozdělte těsto a upleťte pletýnky. Pletýnky nechte na plechu kynout dalších 30 minut.

7) Rozšlehejte druhé vejce a potřete jím pletýnky. Posypte semínky nebo hrubou solí dle chuti.

8) Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-15 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Závěr

Křupavé a vláčné hrnkové pletýnky jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá jednoduchý a rychlý recept na domácí pečivo. Tyto pletýnky jsou výborné samotné, s máslem, nebo jako doplněk k vašim oblíbeným jídlům.