Jednoduchý recept na pudinkový koláč z listového těsta, který si každý zamiluje

Jednoduchý pudinkový koláč, známý také jako karpatka nebo napoleonka, je klasikou, která osloví každého milovníka sladkého. Tento dezert je nejen lahodný a lehký, ale jeho příprava je navíc rychlá a jednoduchá, což oceníte zejména v situacích, kdy potřebujete rychle připravit něco na poslední chvíli. Recept je ideální pro rodinné oslavy nebo jako sladký závěr dobrého jídla. Díky použití běžně dostupných surovin můžete tento oblíbený dezert připravit kdykoliv.

Zdroj: smakosze.pl

Co budeme potřebovat

Na krém:

  • 3 balení vanilkového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 200 g másla
  • 3 lžíce moučkového cukru (a trochu navíc na posypání)
  • Mandlové nebo vanilkové aroma

Na těsto:

  • 3 pláty listového těsta

Postup

1) Příprava pudinkového krému: V míse smícháme pudinkový prášek, mouku a krystalový cukr. Většinu mléka nalijeme do hrnce a zahřejeme. Zbytek mléka smícháme s pudinkem, aby vznikla hladká směs. Zahřáté mléko postupně přiléváme k pudinkové směsi a vaříme, dokud nezhoustne. Hotový pudink necháme vychladnout.

2) Příprava krému: V samostatné misce vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme vychladlý pudink a dobře promícháme.

3) Pečení těsta: Listové těsto rozdělíme na tři části a každou pečeme na plechu vystlaném pečícím papírem asi 10 minut při 200 °C, dokud nejsou pláty zlatavé.

4) Sestavení koláče: Pečené pláty těsta střídavě potíráme krémem. Po nanesení poslední vrstvy krému koláč přikryjeme posledním plátem těsta.

5) Dokončení: Povrch koláče posypeme moučkovým cukrem a necháme chladnout v chladničce, než podáváme.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Tento jednoduchý recept na pudinkový koláč je dokonalou sladkou tečkou po dobrém jídle nebo skvělou volbou pro odpolední čaj. Příprava je tak snadná a rychlá, že si na tento dezert můžete pochutnávat kdykoliv během týdne. Vychutnejte si lahodný pudinkový krém mezi vrstvami křehkého listového těsta a nechte se unášet každým soustem.