Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na závin se švestkami a makovým krémem je tím pravým. Chutná sladká pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin. Nebe v ústech!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Závin se švestkami a makovým krémem
Co budeme potřebovat:
- 500 g máku
- 1 litr mléka
- 1 špetka soli
- 150 g cukru s citronovou kůrou
- 1 lžička skořicového prášku
- 1-2 lžíce ochucené švestkové marmelády
- 2 lžičky vanilkové esence
- 250 g švestek
Ostatní:
- 800 g listové těsto
- 50 g rozpuštěného másla
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr s vanilkovou příchutí a mandlové lupínky
Jak budeme postupovat:
1. Pomocí mlýnku na kávu nebo mlýnku na ořechy jemně umelte mák, poté ho přesypejte do vysokostupňového hrnce.
2. V hrnci postaveném nad sporákem přiveďte mléko k varu, přidejte špetku soli a přisypejte cukr s citronovou kůrou. Pomocí stěrky cukr míchejte v mléce, dokud se nerozpustí. Když mléko dosáhne bodu varu, odstavte hrnec ze sporáku a horké mléko nalijte na mletý mák a za intenzivního míchání promíchejte.
3. Následně hrnec postavte na hořák sporáku na nízký stupeň a vařte mák na krém asi 1 hodinu. Pravidelně krém míchejte, ale velmi opatrně, aby vás semínka, která začnou v hrnci praskat, nezranila.
4. Když se makový krém stane konzistentním, vypněte oheň a přikryjte hrnec pokličkou. Nechejte na chladném místě, dokud krém nevychladne, poté uložíte do lednice do druhého dne.
5. Druhý den vyjměte hrnec z lednice a do makového krému přidejte 1 lžičku skořicového prášku a 1-2 lžíce ochucené švestkové marmelády, přidejte vanilkovou esenci a dobře promíchejte.
6. Švestky nakrájejte na čtvrtky nebo na několik plátků. Těsto rozprostřete na pracovní plochu a potřete rozpuštěným máslem. Potřete ho makovým krémem a po celé ploše krému rozložte plátky švestek. Poté těsto pevně srolujte i s krémem a švestkami uvnitř.
7. Záviny položte na plech na pečicí papír a povrch závinu potřete rozpuštěným máslem.
8. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C.
9. Po upečení závin lehce potřete rozpuštěným máslem a posypejte mandlovými lupínky.
10. Nechejte ho vychladnout a pak ho můžete ozdobit moučkovým cukrem s vanilkovou příchutí a mandlovými lupínky.
11. Podávejte ho s láskou velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!