Vítejte v kulinářském ráji, kde se tradiční italská chuť spojuje s pohodlím vaší vlastní kuchyně! Připravte se na vůni a chuť slunné Itálie s naším neodolatelným receptem na domácí ciabattu – klenot mezi chleby. Skvostně křupavá krusta, měkká a vláčná středová část – to vše díky našemu krok za krokem vedenému tradičnímu receptu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí italská ciabatta
Co budeme potřebovat:
- 400 g mouky
- 1 lžička soli
- 400 ml teplé vody
- 2 g sušeného droždí
Ostatní:
- 50 g mouky – na vysypání pracovní plochy
Jak budeme postupovat:
1. Do hluboké mísy, ve které budete hníst těsto, prosejte 400 g mouky, pak přisypejte sůl – promíchejte.
2. Do teplé vody nasypejte sušené droždí – (vše správně: 2 g droždí na 400 ml vody). Pak postupně přilévejte vodu s droždím k mouce – dobře promíchejte a měli byste získat tekuté těsto.
3. Následně mísu přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte těsto kynout nejméně 12 hodin (maximálně 20 hodin) při pokojové teplotě. Právě díky tomuto dlouhému kynutí se těsto stane takovým, jaké má být v ciabattě.
4. Na pracovní plochu nasypte 50 g prosáté mouky, poté přeneste na ni těsto, trochu ho prohněťte, aby získalo tvar bochníku a přikryjte ho mísou, ve které vykynulo – nechejte “odpočívat” další 2-3 hodiny.
5. Troubu předehřejte na 250 °C, včetně plechu na pečení. Těsto položte do horké pánve a položte ho lícem nahoru tak, aby bylo obalené moukou. Plech vložte do horké trouby a na dno trouby postavte nádobu s horkou vodou.
6. Chléb pečte 20 minut v páře. Poté vyjměte pánev s vodou z trouby a pokračujte v pečení ciabatty dalších 15 minut.
Podávejte s láskou a velkou chutí!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!