Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na koblihy z bramborového těsta je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nadýchané koblihy z bramborového těsta
Co budeme potřebovat:
- 150 g vařených brambor
- 30 g cukru
- 1 špetka soli
- 1 vejce
- 14 g čerstvého droždí
- 140 ml teplého mléka
- přibližně 250 g mouky
- 30 g másla
- rafinovaný slunečnicový olej – na smažení
- extra jemný cukr – na posypání
Jak budeme postupovat:
1. Brambory uvařte, dokud nejsou hotové. Vyjměte je z vody, rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem a vložte je do hluboké mísy.
2. Přidejte špetku soli, cukr, vejce, rozdrobené droždí, teplé mléko a míchejte.
3. Postupně přidejte prosátou mouku a pak těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama.
4. Po zapracování mouky do těsta přidejte měkké máslo – pokojové teploty. Poté, co se vše spojí, hněťte ještě 3-4 minuty. Měli byste získat měkké a mírně lepivé těsto.
5. Přikryjte ho potravinovou fólií a nechte 30-40 minut kynout na teplém místě.
6. Těsto trochu prohněťte a přeneste ho na pomoučený stůl. Vyválejte ho na tloušťku 7-8 mm.
7. Vykrajujte z něj koblihy podle tvarů, které se vám líbí. Můžete ji jednoduše nakrájet na kousky nožem.
8. Koblihy smažte ve velkém množství rozpáleného oleje na mírném ohni z obou stran dozlatova.
9. Přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečný olej.
10. Ještě horké je obalte v jemném cukru.
11. Koblihy podávejte s velkým potěšením, chutí a radostí!
Přejeme dobrou chuť!