Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na sladký tvarohovo-makový koláč si zamilujete.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tvarohovo-makový koláč
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 220 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- jedno vejce
- jednu lžičku prášku do pečiva
Pro náplň:
- 500 g sladkého tvarohu
- 100-120 g máku
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 8 g vanilkového cukru
- 2 lžíce bramborového škrobu nebo 3,5 lžíce kukuřičného škrobu
Koláč jsme pekli v kulaté formě o průměru 22 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Vejce a cukr smíchejte metličkou dohladka.
2. Přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Míchejte.
3. Vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Nejdříve těsto promíchejte lžící, pak ho prohněťte rukama: dokud nebude hladké. Mělo by být měkké a nelepivé.
4. Těsto přeneste na máslem vymazaný plech. Rukama ho rovnoměrně rozprostřete tak, abyste pokryli dno a částečně i boky. Okraj těsta musí být čistý.
5. Těsto uložte do chladničky.
6. Připravte náplň: Mák omyjte a vložte do hluboké mísy. Zalijte vroucí vodou a nechte 20-30 minut louhovat. Pak ho přendejte do malého cedníku a počkejte, až z nich odteče voda. Pokud chcete, můžete ho také trochu nasekat mixérem.
7. Tvaroh a vejce vložte do hluboké mísy. Rozmixujte je v mixéru, dokud nezískají konzistenci pasty (pokud nemáte mixér, můžete sýr propasírovat přes jemné sítko a teprve poté ho smíchat s ostatními ingrediencemi).
8. Vmíchejte škrob, moučkový cukr a vanilkový cukr. Rozmixujte do hladka.
9. Směs rozdělte na dvě nestejné části: 1/3 a 2/3.
10. Do menší části směsi přidejte mák. Velmi dobře promíchejte.
11. Střídavě přidávejte lžíce obou směsí na horní část formy – vždy doprostřed. Tím získá mramorovaný vzhled.
12. Pomocí dřevěné špejle nakreslete přes náplň čáry (jako paprsky): od okraje ke středu.
13. Koláč pečte 45-50 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
14. Nechte ho zcela vychladnout a poté vyjměte z formy.
15. Koláč s chutí naporcujte a podávejte!
Úžasná kombinace: měkké a jemné těsto, velmi jemná náplň, která se doslova rozplývá v ústech!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept na tvarohovo-makový koláč zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Vyzkoušejte: Tvarohovo-smetanová buchta s čokoládovou polevou – Jednoduchý ale velice oblíbený dezert!