Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na jablečné sušenky je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku.
Co budeme potřebovat:
Pro náplň:
- 2 jablka
- 60 g cukru
- 30 g másla
- 10 g citronové šťávy
Na těsto:
- 1 vejce
- 60 g cukru
- 180 g hladké mouky
- 3 g prášku do pečiva
- 100 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Příprava náplně: oloupejte jablka a nakrájejte je na malé kostičky.
2. Rozehřejte pánev s kostkou másla, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu. Dobře promíchejte stěrkou. Jablka vařte na prudkém ohni, dokud se neodpaří všechna šťáva. Náplň přendejte na rovný talíř a rovnoměrně ji rozetřete v tenké vrstvě, aby rychle vychladla.
3. Připravte těsto: do hluboké mísy přidejte vejce a cukr. Promíchejte metličkou, pak vmíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a máslo o pokojové teplotě nakrájené na kostičky. Měli byste mít hladké, měkké těsto, které se nelepí na ruce.
4. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
5. Těsto rozbalte, rukou trochu odlomte a vytvarujte hladké kulaté kuličky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi volný prostor.
6. Vezměte mísu se dnem o něco menším, než je velikost kuliček, namočte ji do mouky a kuličky těsta zploštěte, čímž vznikne důlek.
7. Do každého důlku přidejte lžíci náplně a plech vložte do trouby. Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180°C.
8. Sušenky přendejte na talíř a s chutí podávejte!
Tyto jablečné sušenky jsou ideální k snídani i k obědu do práce. Jsou měkké, aromatické, lahodné a ideálně zapadají do seznamu dezertů připravovaných z čerstvých jablek v podzimním období. Doporučujeme vyzkoušet tento recept. Je to velmi snadné na přípravu, ale velmi chutné!