Chuti a vůni tohoto pokrmu nikdo neodolá! A všechny potřebné ingredience máte jistě v kuchyni. Pokud jste tuto pochoutku ještě neochutnali, vřele vám ji doporučujeme! Brambory s masovými kuličkami a kousky knedlíků si zamilujete.
Co budeme potřebovat:- 600 g vykostěného masa (kuřecí, krůtí, hovězí – my jsme použili vepřové)
- 2-3 cibule
- 5-6 lžic oleje
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř – podle chuti
- sušené italské bylinky – podle chuti
- 2 bobkové listy
- 500 ml vody (150 ml – v mase, 350 ml – v bramborách)
- 1 kg brambor
Na knedlíky:
- 130 ml kefíru
- 1/3 lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/3 lžičky citronové šťávy
- 150 g hladké mouky
Dresink:
- 3-4 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- čerstvý citron – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Maso nakrájejte na kousky.
2. Nakrájejte cibuli na tenké půlměsíčky.
3. Olej nalijte do silnostěnného hrnce nebo pekáče. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezačne hnědnout.
4. Přidejte maso, 1/2 lžičky soli, mletý černý pepř a sušené italské bylinky podle chuti. Vše míchejte a smažte, dokud maso nezačne hnědnout (asi 7 minut).
5. Přidejte 150 ml horké vody. Přikryjte hrnec pokličkou a maso duste dalších 7 minut (pokud používáte hovězí maso, duste déle – asi 30 minut).
6. Mezitím nakrájejte brambory na malé kostičky.
7. Po 7 minutách přidejte brambory. Posypte 1/2 lžičky soli. Navrch položte 2 bobkové listy a zalijte je 350 ml horké vody.
8. Přikryjte hrnec pokličkou a vařte pokrm na mírném ohni, dokud nejsou brambory téměř hotové.
9. Připravte knedlíky: Kefír nalijte do misky. Přidejte sůl, jedlou sodu a citronovou šťávu. Míchejte.
10. Postupně přidejte prosátou mouku. Vypracujte měkké, lepivé těsto. Nepřidávejte více mouky, aby byly knedlíky měkké a nadýchané.
11. Na pomoučeném stole vyválejte těsto do tvaru tyčinky a nakrájejte ho na kousky.
12. Posypte si ruce moukou a z těsta vytvarujte kuličky. Přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je 3 minuty odpočívat.
13. Knedlíky rychle položte na povrch brambor.
14. Přikryjte misku pokličkou. Otvor pro odvod páry ucpěte ubrouskem a párátkem. Mezi hrnec a pokličku (na okraj) můžete také vložit vlhkou utěrku.
15. Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud nejsou knedlíky hotové (15-20 minut). Měly by změnit barvu. Během tohoto procesu nezvedejte pokličku, protože by knedlíky mohly spadnout.
16. Připravte zálivku: smíchejte rozpuštěné máslo s nasekaným koprem a česnekem prolisovaným přes lis na česnek.
17. Připravené knedlíky potřete dresinkem. Zakryjte misku pokličkou a nechte je 3-5 minut nasáknout koprovou a česnekovou příchutí.
Podávejte s nakládanými okurkami: okurkou, rajčaty nebo zelím!