Velikonoční linecké – jemné máslové cukroví, které se rozplývá na jazyku

Linecké cukroví nepatří jen k Vánocům. Ve velikonočním provedení v podobě vajíček, zajíčků nebo květinek potěší každého, kdo si na Velikonoce potrpí na domácí pečení. S jednoduchým máslovým těstem, vůní citronové kůry a křehkostí, která vznikne díky odpočinku v lednici, je to klasika, která nikdy nezklame.

Zdroj: Jana Jančíková

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná citronová kůra

Postup

1. Těsto:
Do mísy prosej mouku, přidej moučkový cukr, změklé máslo nakrájené na kousky, žloutky a citronovou kůru. Rukama nebo v robotu vypracuj hladké těsto. Zabal ho do potravinářské fólie a nech minimálně 2 hodiny odpočívat v lednici, ideálně přes noc.

2. Tvarování:
Odpočinuté těsto rozválej na lehce pomoučněném vále na plát silný cca 3–4 mm. Pomocí velikonočních vykrajovátek vykrajuj tvary podle libosti.

3. Pečení:
Peč na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 8 minut – dokud okraje lehce nezezlátnou.

4. Servírování:
Vychladlé cukroví můžeš slepovat marmeládou, zdobit polevou nebo jen pocukrovat. Hodí se k odpolední kávě nebo jako malý dárek při velikonoční koledě.