Mramorový koláč s mascarpone a pomerančem: Lahodná kombinace čokolády a citrusů

Tento mramorový koláč s mascarpone, pomerančovou kůrou a hořkou čokoládou je dokonalou kombinací jemnosti a intenzivní chuti. Mramorový vzor a spojení svěžesti citrusů s bohatostí čokolády dělají z tohoto dezertu nejen chuťový, ale i vizuální zážitek. Ideální k odpolednímu čaji nebo jako sladká tečka po večeři.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Mramorový koláč s mascarpone a pomerančem
Zdroj: Schneller Koch

Mramorový koláč s mascarpone a pomerančem

Co budeme potřebovat:

Dvoubarevné těsto:

  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 130 g cukru
  • 200 g univerzální mouky
  • 8 g prášek do pečiva
  • 170 g mascarpone
  • nastrouhaná pomerančová kůra z 1/2 pomeranče + šťáva
  • 80 g mascarpone
  • rozpuštěná čokoláda (50 g másla + 100 g hořké čokolády (56% +)

Na zdobení:

  • moučkový cukr (volitelné)

Jak budeme postupovat:

1. Začněte tím, že si v hrnci na mírném ohni nechejte pomalu rozpustit máslo spolu s jemně nasekanou tmavou čokoládou a za občasného míchání vytvořte hedvábně hladkou, lesklou směs. Jakmile se vše krásně spojí, odstavte hrnec stranou, aby směs vychladla.

Vláčný mramorový mascarpone koláč s vůní pomeranče a hořké čokolády: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Schneller Koch
Vláčný mramorový mascarpone koláč s vůní pomeranče a hořké čokolády: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Schneller Koch

2. Příprava dvoubarevného těsta: V míse vejce vyšlehejte se špetkou soli a cukrem do lehké a nadýchané pěny, která má jemnou a krémovou konzistenci. Šlehejte po dobu 5-7 minut, aby směs získala vzdušnost a světlejší barvu. Dále postupně ve 2 fázích přisypávejte prosátou univerzální mouku s práškem do pečiva a jemně ji zapracujte metličkou do hladkého těsta. Nakonec vmíchejte 170 g mascarpone a lžící promíchejte, dokud se vše nespojí do sametové konzistence.

Vláčný mramorový mascarpone koláč s vůní pomeranče a hořké čokolády: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Schneller Koch
Vláčný mramorový mascarpone koláč s vůní pomeranče a hořké čokolády: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Schneller Koch
Vláčný mramorový mascarpone koláč s vůní pomeranče a hořké čokolády: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Schneller Koch
Vláčný mramorový mascarpone koláč s vůní pomeranče a hořké čokolády: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Schneller Koch
Vláčný mramorový mascarpone koláč s vůní pomeranče a hořké čokolády: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Schneller Koch
Vláčný mramorový mascarpone koláč s vůní pomeranče a hořké čokolády: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Schneller Koch

3. Vzniklé těsto rozdělte na 2 stejné části do oddělených misek. Do první části nastrouhejte jemnou kůru a přilijte čerstvou scezenou šťávu z 1/2 pomeranče, pak vmíchejte 80 g mascarpone a opatrně vše promíchejte stěrkou, aby se chuť pomeranče krásně prolnula s těstem.

Vláčný mramorový mascarpone koláč s vůní pomeranče a hořké čokolády: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Schneller Koch
Vláčný mramorový mascarpone koláč s vůní pomeranče a hořké čokolády: Ideální k horkému čaji!
Zdroj: Schneller Koch
Mramorový koláč s mascarpone a pomerančem
Zdroj: Schneller Koch
Mramorový koláč s mascarpone a pomerančem
Zdroj: Schneller Koch

4. Druhou část těsta obohaťte o připravenou čokoládovou směs s máslem a míchejte, dokud nevznikne bohatá čokoládová hmota.

Mramorový koláč s mascarpone a pomerančem
Zdroj: Schneller Koch
Mramorový koláč s mascarpone a pomerančem
Zdroj: Schneller Koch

5. Připravte si kulatou formu na pečení, kterou důkladně vymažte máslem a poprašte moukou. Poté střídavě lžící nanášejte obě těsta do formy, čímž vytvoříte vrstvy. Pomocí párátka nebo špejle nakreslete jemné vzory – můžete si pohrát s mramorovým efektem nebo jinými tvary podle vaší fantazie.

Mramorový koláč s mascarpone a pomerančem
Zdroj: Schneller Koch
Mramorový koláč s mascarpone a pomerančem
Zdroj: Schneller Koch

6. Pečte v předehřáté troubě 45 minut při 180 °C, dokud koláč nezezlátne a nebude propečený. Po upečení nechejte koláč ve formě vychladnout a poté ho vyjměte.

Mramorový koláč s mascarpone a pomerančem
Zdroj: Schneller Koch

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Roládovej dort s mascarpone krémem a jahodovým džemem