Čokoládový dort s tvarohovým krémem a šťavnatou třešňovou vrstvou je perfektní dezert pro každou příležitost. Jednoduchý na přípravu, osvěžující a plný chutí, které si zamiluje celá rodina.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Čokoládový dort s tvarohovým krémem a třešňovou náplní
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce
- špetka soli
- 80 g cukru
- 30 ml rostlinný olej
- 50 ml mléka (pokojové teploty)
- 80 g univerzální mouky
- 20 g kakaový prášek
- 1 lžička prášek do pečiva
Třešňová náplň:
- 300 g třešní (čerstvé nebo mražené)
- 100 g cukru
- 15 g kukuřičný škrobu
- kůra z 1/2 citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 5 g želatiny + 30 ml vody
Čokoládová poleva:
- 175 g horké smetany (33-36 %)
- 100 g hořké čokolády (54-55 %)
- malá špetka soli
- 30 g másla
Tvarohový krém:
- 250 g smetanový tvaroh
- 60 g moučkový cukru (nebo podle chuti)
- 10 g vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt podle chuti)
- 250 g smetany ke šlehání (33-36 %)
- 1 balíček stabilizátoru šlehačky (8 g, v případě potřeby)
Impregnace:
- mléko (podle potřeby)
Na zdobení:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Ve větší míse vyšlehejte vejce se špetkou soli a cukrem. Šlehejte, dokud směs nezíská lehkou a nadýchanou konzistenci a její objem se zvětší 3-4 krát, což trvá přibližně 10-15 minut. Dále přilijte olej a pokračujte ve šlehání, pak postupně za stálého míchání přilévejte mléko a jemně vmíchejte první 1/2 suchých přísad – prosátou univerzální mouku s kakaem a práškem do pečiva. Jemně míchejte odspodu nahoru, aby těsto zůstalo vzdušné a nakonec vmíchejte druhou 1/2 suchých přísad.





2. Vzniklé těsto nalijte do formy o průměru 20 cm, kterou vyložte pergamenovým papírem a pomocí špejle vytvořte libovolné vzory na povrchu těsta.

3. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut při 180 °C a po upečení nechejte těsto vychladnout na pokojovou teplotu.
4. Třešňová náplň: Do menšího hrnce vložte třešně (čerstvé nebo mražené), přisypejte cukr, kukuřičný škrob, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a přilijte citronovou šťávu. Míchejte, dokud směs nezhoustne a třešně nezměknou. Výslednou náplň přendejte do mísy a vmíchejte připravenou želatinu (smíchaná želatina s vodou). Pak mísu přikryjte fólií a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.






5. Čokoládová poleva: Zahřejte smetanu (33-36 %), pak do ní vmíchejte kvalitní hořkou čokoládu s obsahem kakaa (54-55 %) a přidejte špetku soli. Promíchejte, nakonec vmíchejte změklé máslo a znovu promíchejte, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva.


6. Tvarohový krém: V míse vyšlehejte smetanový tvaroh s moučkovým a vanilkovým cukrem nebo extraktem. Šlehejte, dokud nevznikne hladký krém, do kterého postupně přilévejte smetanu ke šlehání a pokračujte ve šlehání do nadýchaného krásného krému.



7. Potom vychladlé těsto jemně vyjměte z formy, odříznete vrch a rovnoměrně překrojte na 3 stejné části.


8. První část těsta položte na servírovací talíř a impregnujte mlékem, aby se těsto zvláčnilo. Následně naneste první vrstvu krému, rovnoměrně ji rozetřete a uhlaďte. Pak přikryjte druhou částí těsta, kterou také impregnujte mlékem. Celý dort umístěte do dortové fólií a obruče, aby si zachoval tvar a nalijte připravenou čokoládovou polevu.




9. Následně přikryjte třetí částí těsta, kterou také impregnujte mlékem. Obvod dortu ozdobte kopečky krému a do středu jemně rozprostřete třešňovou náplň, která dortu dodá svěží ovocný akcent. Dort uložte do lednice na alespoň 4 hodiny, aby ztuhl a chutě se propojily.

10. Po ztuhnutí vyjměte dort z lednice, vyndejte z formy a odstraňte dortovou fólii. Boky dortu uhlaďte zbylým krémem, který jemně rozetřete po celé ploše.


11. Na závěr střed dortu lehce posypejte prosátým moučkovým cukrem pro dokonalý a elegantní vzhled a podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.



Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.