Tradice v talíři: Uvařte si poctivou česnečku podle našich babiček

Česnečka, tradiční česká česneková polévka, je chutný a výživný pokrm, který vás zahřeje i v těch nejchladnějších dnech. Příjemně aromatický základ tvoří voňavé stroužky česneku, cibule a brambory, které se vaří společně s bobkovým listem a novým kořením. Tato polévka je ideální pro všechny milovníky česneku a pro ty, kteří hledají jednoduchý, ale vydatný recept. Křupavé krutonky a strouhaný sýr pak dodávají tomuto pokrmu ten správný šmrnc.

Zdroj: istock.com

Ingredience:

  • 4 ks větších brambor
  • 10 stroužků česneku
  • 1 cibule
  • 1 litr vody (nebo zeleninového vývaru)
  • 1 lžíce másla
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 vejce
  • sůl a pepř dle chuti
  • majoránka (sušená) dle chuti
  • chléb na krutonky (volitelně)
  • sýr na posypání (volitelně)

Postup:

1) Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli nakrájejte nadrobno.

2) V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova.

3) Přidejte brambory, česnek, bobkový list a nové koření a zalijte vodou (nebo vývarem). Osolte a opepřete.

4) Polévku přiveďte k varu a poté stáhněte plamen a vařte 10-15 minut, dokud brambory nebudou měkké.

5) Mezitím si připravte krutonky. Chléb nakrájejte na kostičky a opečete je na oleji dozlatova.

6) Jakmile jsou brambory měkké, vyjměte z polévky bobkový list a nové koření.

7) Vejce rozšlehejte v misce a pomalu vlijte do polévky za stálého míchání.

8) Polévku okořeňte majoránkou a dle chuti dolaďte solí a pepřem.

9) Podávejte horkou s krutónky a posypanou strouhaným sýrem (dle chuti).

Tipy:

  • Množství česneku si můžete upravit podle chuti. Pokud máte rádi česnečku ostřejší, přidejte více stroužků.
  • Do polévky můžete přidat i další zeleninu, například petrželku, celer nebo mrkev.
  • Místo vejce můžete do polévky přidat i na kostičky nakrájené uzené maso.
  • Pokud chcete polévku zjemnit, můžete ji před podáváním rozmixovat ponorným mixérem.

Vyzkoušejte také:

Závěr:

S touto tradiční polévkou si užijete nejen skvělou chuť, ale také povzbuzující sílu česneku a výživných brambor. Přizpůsobte si množství česneku a další ingredience podle svých preferencí a vytvořte tak svou vlastní dokonalou verzi. Ať už ji podáváte jako vydatnou večeři nebo chutný předkrm, nezapomeňte ji doplnit krutony a sýrem, aby byla skutečně nezapomenutelná.