Připravte si vídeňský zákusek podle tohoto receptu. Tento dezert je elegantní kombinací jemného těsta, svěžího pomerančového pudinku a krémové vrstvy s mascarpone. Piškoty máčené v pomerančovém džusu s rumem a poleva z hořké čokolády dodávají zákusku jedinečnou chuť. Přestože se může zdát recept složitý, příprava je rychlá a výsledek stojí za to.
Ingredience
Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g krupicového cukru
- 1/4 nebo 1/2 prášku do pečiva
- 200 ml mléka
- 200 ml oleje
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
Pomerančový pudink:
- 1 litr 100% pomerančového džusu
- 110 g krupicového cukru
- 90 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
Krém:
- 2x mascarpone
- 2x 33% smetana ke šlehání
- Cukr dle chuti
- 2x ztužovač šlehačky
Dokončení:
- Piškoty máčené v pomerančovém džusu s rumem (poměr dle chuti)
- Hořká čokoláda (zředěná omegou nebo jiným tukem)
Postup
1) Příprava těsta: Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte olej, mléko, mouku a prášek do pečiva. Prošlehejte a nalijte na plech (40×31 cm) vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C asi 20 minut, dokud těsto není upečené.
2) Příprava pomerančového pudinku: V hrnci smíchejte pomerančový džus, cukr a škrob. Povařte do zhoustnutí. Pudink nalijte na vychladlé těsto a nechte vychladnout.
3) Příprava krému: Vyšlehejte smetanu se ztužovačem a cukrem. Přidejte mascarpone a vyšlehejte do hladkého krému. Krém naneste na vychladlý pomerančový pudink, nebo ho rozetřete cukrářským sáčkem.
4) Dokončení: Piškoty namáčejte do pomerančového džusu s rumem a skládejte na krém. Rozehřejte hořkou čokoládu s tukem a zalijte ji na piškoty. Zákusek nechte odležet v lednici alespoň přes noc.
Rychlé šlehačkové rohlíčky: Sladká pochoutka na každý den
Závěr
Vídeňský zákusek podle tohoto receptu je elegantní a chutný dezert s jemným těstem, pomerančovým pudinkem a krémem s mascarpone. Piškoty a čokoládová poleva dodávají jedinečný šmrnc, díky čemuž je tento zákusek skvělý pro slavnostní příležitosti.