Představte si lahodný a sycený oběd, který kombinuje chutě tradiční české kuchyně. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem, podávané s kysaným zelím a zlatavě smaženou cibulkou, jsou jídlem, které potěší každého milovníka dobrého jídla. Tento recept vám ukáže, jak si připravit tento chutný pokrm krok za krokem.
Co budeme potřebovat
Na knedlíky:
- 1,20 kg brambor
- 400 g hrubé mouky
- 400 g hrubé krupice
- 1 ks vejce
- 150 g uzeného masa (vařené)
- Sůl
Na přílohu:
- 400 g kysané zelí
- 2 ks cibule
- 3 lžíce sádla
- Kmín
- 1 lžička hladké mouky na jíšku
- Cukr na dochucení
Jak budeme postupovat
1) Příprava knedlíků: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme těsto a necháme chvilku odpočinout.
2) Příprava zelí: Kysané zelí překrájíme, dáme do kastrolu, přidáme kmín, přelijeme vařící vodou a dusíme asi 20 minut. Pak na lžíci sádla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme jíšku. Zamícháme ji do zelí a dusíme ještě asi 10 minut. Dochutíme cukrem.
3) Plnění knedlíků: Uzené maso nakrájíme na kousky. Z těsta uděláme váleček, rozdělíme na dílky, z každého uděláme placku a do středu dáme kousky masa. Zabalíme a vložíme do vroucí vody.
4) Vaření knedlíků: Vaříme v lehce osolené vodě přibližně 10 minut.
5) Smažení cibulky: Druhou cibuli nakrájíme a orestujeme na zbytku sádla dozlatova.
6) Podávání: Knedlíky podáváme s dušeným zelím a přelité smaženou cibulkou.
Vyzkoušejte také:
- Plněné papriky s rajskou omáčkou
- Karbanátky z kuřecího masa a zeleniny s bramborovou kaší
- Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem
- Pečená kližka na kořenové zelenině s bramborovou kaší
Závěr
Tento recept na bramborové knedlíky s uzeným masem, kysané zelí a smaženou cibulkou je dokonalým příkladem tradiční české kuchyně. Je to jídlo, které zahřeje na těle i na duši a zaručeně si na něj pochutnáte. Vychutnejte si tuto klasiku, která nikdy nezklame.