Představujeme vám recept na jednoduchý a velmi chutný tvarohový koláč, který se skvěle hodí k nedělnímu odpolednímu čaji nebo jako sladká tečka po rodinném obědě. Použitím celozrnné špaldové mouky dosáhnete lehčí a zdravější varianty, aniž byste museli obětovat chuť.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky (v receptu je použita celozrnná špaldová mouka)
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 lžičky soli
- 1 vejce
- 130 g másla, nakrájeného na kousky
- 2 lžíce vody
Na náplň:
- 2 tvarohy (ve vaničkách)
- 1 velký bílý jogurt
- 2 vejce
- 1/2 balíčku pudinkového prášku (vanilkového)
- Citronová kůra a šťáva z půl citrónu
- Cukr dle chuti
Jak budeme postupovat:
1) Příprava těsta: Do mísy prosejeme mouku, přidáme vanilkový cukr, sůl, vejce, nakrájené máslo a vodu. Vše společně zpracujeme do hladkého těsta, které vyválíme na pomoučněném povrchu do tenka. Těsto by mělo být dostatečně pružné a dobře se s ním pracuje.
2) Vytvoření základu koláče: Vyválené těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané formy, ideálně do velké remosky. Dno i okraje formy by měly být těstem rovnoměrně pokryté.
3) Příprava náplně: V jiné misce smícháme tvaroh, bílý jogurt, vejce, pudinkový prášek, citronovou kůru a šťávu. Dle chuti osladíme cukrem. Směs by měla být hladká a bez hrudek.
4) Plnění koláče: Náplň rovnoměrně rozetřeme na připravený těstový základ. Pokud chcete mít těsto i na vrchu koláče, můžete si nechat trochu těsta stranou, které pak na náplň nastrouháte nebo nakrájíte na tenké plátky.
5) Pečení: Koláč pečeme ve předehřáté troubě (nebo v remosce) na střední teplotu (cca 180 °C) dozlatova, což obvykle trvá asi 30-45 minut. Pečení závisí na typu trouby nebo remosky, proto doporučujeme sledovat proces pečení.
6) Dokončení a servírování: Upečený koláč necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čerstvým ovocem.
Závěr
Tento tvarohový koláč s citronovou náplní a možností použití celozrnné špaldové mouky je skvělou volbou pro každého, kdo hledá jednoduchý, avšak lahodný recept. Koláč je jemný, vláčný a díky tvarohu a citronu velmi osvěžující.