Vosí hnízda jsou oblíbeným tradičním cukrovím, které svým vzhledem a chutí zaujme na první pohled i ochutnání. Jsou to malé, rumem vonící dezerty s bohatou máslovou náplní, obalené v piškotovém těstě a často servírované jako součást vánočního pečiva.
Ingredience:
Na těsto:
- 50 g piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 60 g másla nebo Heru
- Kakao podle chuti
- Rum podle chuti
Na máslový krém:
- 120 g másla
- Vanilkový cukr podle chuti
- Rum podle chuti
Postup:
1) Příprava těsta: Piškoty rozdrtíme na jemno a smícháme s moučkovým cukrem, máslem, kakaem a rumem. Zpracujeme v hladké těsto.
2) Plnění formiček: Připravené těsto plníme do speciálních formiček na vosí hnízda. Pokud formičky nemáme, můžeme těsto tvarovat ručně do podoby úlů.
3) Příprava krému: Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem a rumem do hladké pěny.
4) Plnění hnízd: Vyšlehaný krém používáme jako náplň. Naplníme jím těsto ve formičkách a na povrch přikládáme kousek piškotu, aby vytvořil základnu vosího hnízda.
5) Dokončení: Hotová vosí hnízda chladíme v lednici, aby se krém ztuhl a těsto přilnulo k piškotové základně.
Závěr
Vosí hnízda jsou lahodnou a dekorativní pochoutkou, která obohatí vánoční stůl nebo slavnostní setkání. Díky intenzivnímu aroma rumu a jemnému máslovému krému jsou symbolem slavnostních okamžiků.